Locale Altele
Vineri, 25 Octombrie 2024
Vin, 25 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Mai țineți minte machetele frumoase cu ”reabilitarea Centrului Vechi”? Noa, ”nu mai sunt de actualitate” ;))
Florin Răchitan  - Sambata, 8 Februarie 2020

Dacă dezvoltarea unui oraș s-ar putea rezolva prin machete frumoase și colorate 3D, atunci Satu Mare ar fi deja cel puțin la nivelul Graz-ului din Austria, dacă nu chiar la cel al metropolei Singapore!

Apropiindu-se de finalul actualului mandat, Primăria Satu Mare continuă să intoxice presa locală și, prin intermediul acesteia, întreaga opinie publică, cu cele mai frumoase machete realizate vreodată în orășelul de pe malul Someșului.

La nici un an de la începerea actualului mandat, conducerea Primăriei anunța triumfalist că ”terenul pierdut a fost recuperat” și că ”s-a deschis drumul pentru accesarea a 26,8 milioane de euro pentru proiecte ce vor fi finanțate din fonduri europene”. Asta se întâmpla în 2017.

Printre proiectele care se anunțau atunci a fi realizate din fonduri europene, spicuim:

  • modernizarea și extinderea traseului pietonal din Centrul Vechi și Centrul Nou;
  • transformarea Lacului Cubic în zonă de petrecere a timpului liber;
  • construirea unui pasaj pietonal și pentru bicicliști la Burdea;
  • construirea unei pasarele pentru pietoni și bicicliști peste râul Someș, în zona centrală;
  • construirea unei pasarele pentru pietoni și bicicliști peste râul Someș, în zona Micro 17;
  • construirea unui pasaj suprateran pentru pietoni și bicicliști în intersecția Crinul;
  • realizarea a 18 sisteme de închiriere biciclete;
  • achiziționarea de autobuze electrice – hibrid;
  • transformarea zonei degradate dintre cele două poduri în zonă de petrecere a timpului liber;
  • refacerea zonei din jurul Turnului Pompierilor;
  • reabilitări de grădinițe, licee;
  • reabilitarea clădirii Filarmonicii…
  • reabilitarea Grădinei Romei,
  • construirea unor parcări supraetajate pe străzile Kogălniceanu și Decebal, modernizarea de străzi de pământ.

În vara anului următor, în iunie 2018, presa a fost inundată din nou cu machetele unuia dintre cele mai importante proiecte din lista de mai sus, cele referitoare la reabilitarea Centrului Vechi, care în visele celor de la Primărie ar trebui să devină o zonă rezervată exclusiv pietonilor și bicicliștilor, prin eliminarea completă a circulației auto, chiar dacă pentru acest ultim ”amănunt” nu au propus deocamdată nici o soluție. Repetăm, asta se întâmpla în iunie 2018.

Potrivit unei statistici realizate la sfârșitul acelui an, Satu Mare se afla pe ultimul loc între reședințele de județ din regiunea de Nord-Vest a României în ceea ce privește fondurile europene contractate prin Programul Operațional Regional, având semnat un singur contract pentru... pista de bițigli de pe Barițiu, unde au smuls din rădăcină toți copacii de pe marginea drumului, fiindcă trebuia neapărat făcută pistă de bițigli.

Situația nu s-a îmbunătățit prea mult nici la sfârșitul anului 2019, când statistica oficială a absorbției de fonduri europene în Regiunea de Nord-Vest arăta așa:

Dar ce s-a întâmplat, între timp, cu proiectul poate cel mai important dintre cele enumerate, despre care nu s-a mai auzit nimic de aproape doi ani?

Vineri, la amiază (!!!) a fost convocată o discretă dezbatere publică impusă de lege pentru elaborarea așa-numitului Plan Urbanistic Zonal (PUZ) al Centrului Vechi, în lipsa, de cel puțin 20 de ani, a unui Plan Urbanistic General care să cuprindă toate reglementările cu privire la orice fel de construcții pe teritoriul municipiului Satu Mare.

La dezbatere au participat și reprezentanții USR Satu Mare (prezenți, de-altfel, cam la toate ședințele de Consiliu Local din ultimul an, unde-și notează de zor tot ce se discută și se votează, pregătindu-se foarte silitori pentru eventualul rol pe care l-ar putea avea în conducerea orașului în mandatul următor, bravo lor!).

Și ce le-a fost dat să audă tinerilor USR-iști sătmăreni? Că ”planurile existente în presă în 2018 nu mai sunt de actualitate, fiind refăcute în urma consultărilor cu Ministerul Culturii” :))))))) Și că, ”deși a fost depus un proiect pentru finanţarea investiţiei cu fonduri europene, nu există (încă) informaţii publice despre planurile concrete de amenajare” :)))))))) Iar ”lipsa de transparenţă a fost justificată prin faptul că deocamdată aceasta este doar o etapă premergătoare, proiectul propriu-zis discutându-se la o dată ulterioară” :)))))))))

”Aşteptăm cu interes mediatizarea acelor planuri, deoarece cu toţii ne dorim investiţii în oraş, făcute competent şi vizând în primul rând, interesul cetăţenilor!” – a concluzionat liderul USR Satu Mare, Radu Panait.

Tags: machete  centru  satu mare  
5701 vizite
Distribuie pe