Locale Altele
Joi, 24 Octombrie 2024
Joi, 24 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Statistici interesante la granița cu Schengen: presiunea migraționistă a scăzut cu o treime față de anul precedent
Poliția de Frontieră Sighetu Marmației  - Marti, 7 Februarie 2023

La sediul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmației a avut loc analiza rezultatelor obținute de către această instituție în anul 2022, eveniment la care a participat chestorul principal de poliție Liviu Bute, adjunct al inspectorului general al Poliției de Frontieră Române.

În prezența poliţiştilor de frontieră din cadrul ITPF Sighetu Marmației, precum și a celor din structurile subordonate din judeţele Maramureș, Suceava și Satu Mare, inspectorul șef al ITPF Sighetu Marmației, chestorul de poliție Coman Florin, a prezentat principalele rezultate din domeniile de activitate.

Anul 2022 a fost caracterizat printr-o problematică extrem de complexă, având în vedere conflictul armat dintre Federația Rusă și Ucraina, care a avut un impact direct și imediat asupra activităților polițiștilor de frontieră.

Totuși, în acest context, la frontiera cu Ungaria presiunea migraționistă a fost cu 32% mai mică faţă de anul precedent. Astfel, au fost depistați 141 de migranți în tentativă de trecere frauduloasă a frontierei de stat, precum și 12 facilitatori implicați în cazuri de migrație ilegală. 

În Punctele de Trecere a Frontierei au fost constatate 9 cazuri de tentativă de trecere frauduloasă a frontierei de stat prin P.T.F., în care au fost implicaţi 66 de cetățeni terți (cele mai multe cazuri fiind  în P.T.F. Petea, pe sensul de ieșire din țară), fiind depistaţi 4 facilitatori, cetățeni români.

Migranţii depistaţi provin din diverse state, cu precădere din Afganistan, Bangladesh, Algeria şi Vietnam.

Totodată, la frontiera româno – ucraineană a crescut considerabil numărul trecerilor ilegale  în contextul conflictului de pe teritoriul Ucrainei. Astfel, în anul 2022 au fost depistați la frontiera ,,verde” în zona de responsabilitate a inspectoratului, pe raza județelor Maramureș, Satu Mare și Suceava, aproximativ 4.000 de cetăţeni ucraineni, care au trecut ilegal din Ucraina în România.

Majoritatea cetățenilor ucraineni care au trecut fraudulos în țară au solicitat protecție temporară din partea statului român.

În anul 2022, pe linia combaterii contrabandei, poliţiştii de frontieră din cadrul I.T.P.F. Sighetu Marmaţiei au înregistrat 167 dosare penale, cu implicarea a 205 persoane, sub aspectul săvârşirii a 439 infracţiuni.

A fost descoperită şi ridicată în vederea confiscării cantitatea de 667.757 pachete ţigarete (aprox. 1.335 baxuri), în valoare de aproximativ 7.600.000 lei (1.550.000 euro): Satu Mare – 29.042 pachete țigări, Maramureș – 203.579 pachete țigări și Suceava – 435.136 pachete țigări.

Trendul descrescător este confirmat de Studiile de Piață efectuate de Novel Research. Conform acestora, piața neagră a ţigaretelor a scăzut la un nivel minim istoric în 2022 (7,1%  în 2022, faţă de 27,4% în 2010). Motivul ce stă la baza scăderii cantității de țigarete reținute în vederea cercetărilor în anul 2022, este reprezentat de întărirea dispozitivului de supraveghere şi control a trecerii frontierei la graniţa de nord, ca urmare a declanșării conflictului armat din Ucraina, o primă consecință fiind întreruperea traseelor de aprovizionare.

În baza protocoalelor încheiate, la frontiera cu Ungaria, în perioada analizată Sectorul Poliției de Frontieră Petea a solicitat sprijinul lucrătorilor de la Garda de Mediu în 317 cazuri, din care a fost permisă continuarea călătoriei a bunurilor și mărfurilor în 273 de cazuri, iar în 44 de cazuri, cu un total de 792 tone deșeuri, nu s-a permis intrarea pe teritoriul României.

Totodată, au fost efectuate 167 de solicitări ale reprezentanților Comisariatului Județean Satu Mare al Oficiului pentru Protecția Consumatorului, în cadrul cărora au fost depistate un număr de 16 transporturi cu produse second-hand cărora nu li s-a permis intrarea în țară.

734 vizite
Distribuie pe