Locale Altele
Duminica, 27 Octombrie 2024
Dum, 27 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Muzeul Țării Oașului se modernizează
Primăria Negrești-Oaș  - Sambata, 10 Iunie 2023

Lucrările de modernizare la Galeria de Artă a Muzeului Țării Oașului sunt în plină desfășurare și vizează lucrări de amploare care se vor întinde pe o perioadă de câteva luni.

„𝑀𝑜𝑑𝑒𝑟𝑛𝑖𝑧𝑎𝑟𝑒𝑎 𝑐𝑙𝑎̆𝑑𝑖𝑟𝑖𝑖 𝑀𝑢𝑧𝑒𝑢𝑙𝑢𝑖 𝑇̦𝑎̆𝑟𝑖𝑖 𝑂𝑎𝑠̦𝑢𝑙𝑢𝑖, 𝑟𝑒𝑠𝑝𝑒𝑐𝑡𝑖𝑣 𝑎 𝐺𝑎𝑙𝑒𝑟𝑖𝑒𝑖 𝑑𝑒 𝐴𝑟𝑡𝑎, 𝑒𝑠𝑡𝑒 𝑢𝑛 𝑝𝑟𝑜𝑖𝑒𝑐𝑡 𝑖𝑚𝑝𝑜𝑟𝑡𝑎𝑛𝑡 𝑖̂𝑛 𝑑𝑜𝑚𝑒𝑛𝑖𝑢𝑙 𝑐𝑢𝑙𝑡𝑢𝑟𝑎𝑙 𝑎𝑙 𝑜𝑟𝑎𝑠̦𝑢𝑙𝑢𝑖 𝑁𝑒𝑔𝑟𝑒𝑠̦𝑡𝑖-𝑂𝑎𝑠̦ 𝑠̦𝑖 𝑏𝑖𝑛𝑒𝑖̂𝑛𝑡̦𝑒𝑙𝑒𝑠 𝑎𝑙 𝑗𝑢𝑑𝑒𝑡̦𝑢𝑙𝑢i 𝑆𝑎𝑡𝑢 𝑀𝑎𝑟𝑒 𝑠̦𝑖 𝑛𝑒 𝑏𝑢𝑐𝑢𝑟𝑎̆𝑚 𝑠𝑎̆ 𝑣𝑒𝑑𝑒𝑚 𝑐𝑎̆ 𝑒𝑓𝑒𝑐𝑡𝑖𝑣 𝑙𝑢𝑐𝑟𝑎̆𝑟𝑖𝑙𝑒 𝑠𝑢𝑛𝑡 𝑖̂𝑛 𝑑𝑖𝑟𝑒𝑐𝑡̦𝑖𝑎 𝑏𝑢𝑛𝑎̆. 𝑃𝑟𝑖𝑛 𝑡𝑟𝑎𝑛𝑠𝑝𝑢𝑛𝑒𝑟𝑒𝑎 𝑖̂𝑛 𝑝𝑟𝑎𝑐𝑡𝑖𝑐𝑎̆ 𝑎 𝑎𝑐𝑒𝑠𝑡𝑢𝑖 𝑝𝑟𝑜𝑖𝑒𝑐𝑡, 𝑛𝑒𝑔𝑟𝑒𝑠̦𝑡𝑒𝑛𝑖𝑖 𝑣𝑜𝑟 𝑎𝑣𝑒𝑎 𝑝𝑎𝑟𝑡𝑒 𝑑𝑒 𝑢𝑛 𝑚𝑢𝑧𝑒𝑢 𝑚𝑜𝑑𝑒𝑟𝑛, 𝑑𝑒 𝑜 𝑒𝑥𝑝𝑜𝑧𝑖𝑡̦𝑖𝑒 𝑒𝑡𝑛𝑜𝑔𝑟𝑎𝑓𝑖𝑐𝑎̆ 𝑝𝑒𝑟𝑚𝑎𝑛𝑒𝑛𝑡𝑎̆, 𝑢𝑛𝑑𝑒 𝑣𝑜𝑚 𝑝𝑢𝑡𝑒𝑎 𝑒𝑥𝑝𝑢𝑛𝑒 𝑐𝑢 𝑚𝑎̂𝑛𝑑𝑟𝑖𝑒 𝑝𝑎𝑡𝑟𝑖𝑚𝑜𝑛𝑖𝑢𝑙 𝑣𝑎𝑙𝑜𝑟𝑜𝑠 𝑎𝑙 𝑚𝑢𝑧𝑒𝑢𝑙𝑢𝑖, 𝑠̦𝑖 𝑎𝑙 𝑛𝑜𝑠𝑡𝑟𝑢, 𝑎𝑙 𝑛𝑒𝑔𝑟𝑒𝑠̦𝑡𝑒𝑛𝑖𝑙𝑜𝑟, 𝑐𝑢 𝑓𝑎𝑐𝑖𝑙𝑖𝑡𝑎̆𝑡̦𝑖 𝑑𝑒 𝑢𝑙𝑡𝑖𝑚𝑎̆ 𝑜𝑟𝑎̆, 𝑎𝑠̦𝑎 𝑐𝑢𝑚 𝑒𝑥𝑖𝑠𝑡𝑎̆ 𝑖̂𝑛 𝑡𝑜𝑎𝑡𝑒 𝑚𝑎𝑟𝑖𝑙𝑒 𝑜𝑟𝑎𝑠̦𝑒 𝑎𝑙𝑒 𝐸𝑢𝑟𝑜𝑝𝑒𝑖” – a declarat primarul orașului Negrești-Oaș, Aurelia Fedorca

Scopul principal al investiției este amenajarea etajului I al corpului vechi (an constructie 1984), astfel încât să găzduiască expoziția etnografică permanentă a Muzeului Țării Oașului. De asemenea, în urma implementării investiției, clădirea va fi recompartimentată și adaptată nevoilor persoanelor cu dizabilități și va fi conformată cerințelor privind securitatea la incendiu.

Recompartimentarea și finisarea spațiilor de la etajului I se va face astfel încât să găzduiască expoziția etnografică permanentă a muzeului. Conceptul de amenajare a expoziției de la etajul I este de creare a unei suite de spații care vor face vizitatorii părtași la scene din evenimentele importante ale anului, așa cum sunt ele sărbătorite în Țara Oașului, desfășurate în interior și în exterior, prezentate în ordinea cronologică a anotimpurilor.

Conceptul traseu este format din următoarele tematici:

• Interior de casă tradițională – reconstituirea interiorului cu tot ce cuprindea el, mobilier, obiecte, vatră, patul cu colibă, leagăn copil, ștergare și blide, ladă de zestre, port tradițional oșenesc, ancadramente specifice.

• (Primăvara) Paștele cu pridvorul de biserică, toacă și troiță (exterior)

• Mobila Țânțas, cărti vechi (interior), biroul original

• (Vara) Împletitul miresei și Cusutul steagului - interior de casă (interior)

• Roata feciorilor cu stegar și carul cu miri (exterior)

• (Toamna) Târg de obiecte agrare, lemn, textile și ceramică (exterior)

• Atelierul olarului (interior) – roată de olar, malaxor, râșniță culori, obiecte de ceramică

• Șezătoarea (interior casa) – roată de tors, sucală, fus,caier, laiță

• Tinda casei cu cuptor – elemente specifice tindei oșenești

• (Iarna) Pridvor de casă cu colindători și sanie

• Sala proiecții - încăpere cu rol multifuncțional destinată diferitelor activități desfășurate în cadrul muzeului.

Pentru implementarea proiectului s-au realizat până azi lucrări de decopertare a tuturor finisajelor existente pe pereții existenți, pardoseli și tavane, demolări parțiale sau totale de pereți, consolidarea plăcii peste etajul I, ignifugarea și termoizolarea acesteia cu un strat de 10 cm de vată bazaltică, realizarea puțului de lift din diafragme de beton armat și zidărie de cărămidă, instalații sanitare, electrice și de ventilație integral la etajul I, parțial la parter, inclusiv instalația de încălzire prin pardoseală la etajul I, șape și tencuieli, reabilitarea accesului principal și construirea rampei pentru persoane cu dizabilități.

𝗩𝗮𝗹𝗼𝗮𝗿𝗲𝗮 𝘁𝗼𝘁𝗮𝗹𝗮̆ 𝗮 𝗽𝗿𝗼𝗶𝗲𝗰𝘁𝘂𝗹𝘂𝗶 𝘀𝗲 𝗿𝗶𝗱𝗶𝗰𝗮̆ 𝗹𝗮 𝟲,𝟴 𝗺𝗶𝗹𝗶𝗼𝗮𝗻𝗲 𝗱𝗲 𝗹𝗲𝗶.

1444 vizite
Distribuie pe