Locale Altele
Joi, 24 Octombrie 2024
Joi, 24 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Consiliul Județean Satu Mare vrea să bage județul în datorie, pentru aeroport. Adrian Cozma: ”E inacceptabil”
Florin Răchitan  - Sambata, 30 Septembrie 2023

Coaliția locală UDMR – PSD a votat marți, în ședința Consiliului Județean Satu Mare, accesarea unei linii de credit de nu mai puțin de 7 milioane de euro, de care, potrivit declarațiilor președintelui Pataki Csaba, ar fi nevoie pentru evitarea unor eventuale blocaje în asigurarea finanțării celor două proiecte care se derulează în prezent pentru extinderea și modernizarea Aeroportului Internațional Satu Mare.

Este vorba despre proiecte în valoare totală de aproximativ 88 milioane de euro, adică cea mai mare investiție în infrastructură, cel puțin din istoria postdecembristă a județului Satu Mare. Cele două proiecte sunt finanțate din fonduri europene, deci, teoretic, totul ar trebui să fie un ”zbor lin”, ca să folosim o expresie din terminologia specifică aviației.

Totuși, conducerea Consiliului Județean s-a trezit acum, la jumătate de an după semnarea contractelor de execuție, că ar vrea să acceseze și o linie de credit, pe principiul ”ce-i sigur e biztos”.

E adevărat, e vorba, teoretic, doar de o linie de credit, adică nu-i neapărat obligatoriu să se solicite efectiv împrumutul de la bancă, dar nu știu de ce am putea să punem chiar pariu că cererea pentru împrumut a și fost trimisă la bancă imediat după ședința de marți a Consiliului Județean ;))

Pe ce ne bazăm când scriem așa ceva? Pe de o parte pe experiența legată de alte proiecte ce ar fi trebuit finanțate din fonduri europene, dar pe care Consiliul Județean Satu Mare le-a ratat în ultimii ani (vezi cazul noului spital ce ar fi trebuit construit și cu care s-au tot lăudat timp de două mandate, dar spitalul nu e nicăieri și nici nu va mai fi!), iar pe de altă parte pe termenul foarte scurt pe care-l mai au la dispoziție firmele de casă ce lucrează acum la aeroport.

Chiar președintelui Pataki Csaba i-a ”scăpat” o declarație în acest sens în ședința de marți a Consiliului Județean, când a atras atenția că dacă nu se finalizează proiectele de la aeroport până la sfârșitul anului (termen prevăzut clar în cadrul programelor de finanțare ale UE), atunci județul va pierde 60 milioane de euro, valoarea investițiilor și lucrărilor efectuate până acum.

Cum s-a ajuns aici? Evident, fiecare proiect finanțat din fonduri europene are prevăzute niște etape în care trebuie să fie finalizate anumite investiții sau lucrări. Aceste etape, însă, sunt destul de greu de respectat atunci când tragi de timp luni de zile după semnarea contractelor de execuție, fiindcă ”apar probleme” în desemnarea ”subcontractanților”. Rezultatul este că intri în toamnă cu un șantier care arată ca în pozele postate chiar de conducerea Consiliului Județean în timpul ultimei vizite la aeroport, săptămâna trecută și, evident, pentru a ”grăbi puțin lucrurile” este nevoie ”să se sară peste niște etape”, pentru a se putea finaliza, cât de cât, lucrările până la sfârșitul anului.

Iar pentru ”a scăpa basma curată” din combinația asta e nevoie de bani. Mulți bani. Și atunci, cu trei luni înainte de termenul final te prezinți în fața Consiliului Județean cu solicitarea ca aleșii sătmărenilor să voteze o linie de credit rambursabil în șapte ani de zile, care, dacă va fi contractat, i-ar putea costa pe sătmăreni cam două milioane de lei în fiecare an, numai dobânzile! Vorba aia: ”Așa-i ușoooor”!

Până la urmă, așa cum ne-am obișnuit mașinăria politică a intrat în funcțiune, iar coaliția locală a asigurat votul majoritar prin care s-a aprobat accesarea liniei de credit. Singurii care au votat împotrivă au fost liberalii, care au fost acuzați imediat că ”se opun dezvoltării județului” :))))))

Președintele PNL Satu Mare, Adrian Cozma, a explicat în podcastul jurnalistului Victor Constantinovici motivele pentru care colegii săi au refuzat să gireze o asemenea potențială risipă a banilor publici, iar filmarea o puteți urmări mai jos:




1170 vizite
Distribuie pe