Locale Altele
Joi, 24 Octombrie 2024
Joi, 24 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Prioritate absolută pentru ambulanțe, conform unui proiect de lege inițiat de Adrian Cozma
Florin Răchitan  - Miercuri, 11 Octombrie 2023

Un proiect de lege inițiat de deputatul liberal de Satu Mare, Adrian Cozma, este menit să pună capăt unei reglementări absurde din legislația în vigoare, care a îngreunat până acum intervențiile de urgență ale echipajelor de pe ambulanțele din toată țara.

Este vorba despre nivelul secundar de prioritate pe care îl au în prezent mașinile de ambulanță în trafic, atunci când se deplasează la o intervenție. În mod inexplicabil, prioritate de nivel ridicat au doar mașinile Poliției și ale Pompierilor, acesta fiind semnalizat prin lumina roșie din girofar, în timp ce ambulanțele au avertizări luminoase de culoare albastră, la fel ca mașinile jandarmilor, de exemplu.

Acest aspect aparent nesemnificativ creează probleme neașteptate mai ales șoferilor care conduc ambulanțele. Numai în Satu Mare s-au întâmplat în această vară două accidente destul de grave în care au fost implicate ambulanțe în misiune, iar în prezent mai mulți șoferi de ambulanțe au permisele de conducere suspendate în urma unor incidente în care, conform legislației în vigoare, polițiștii care fac cercetări la fața locului sunt nevoiți să stabilească, de obicei, culpa comună a celor implicați.

Lipsa șoferilor acutizează problemele cu care se confruntă Serviciul de Ambulanță Județean și scade și mai mult speranța de salvare a sătmărenilor care au nevoie de intervenția de urgență a echipajelor medicale.

Deputatul Adrian Cozma a aflat despre această problemă în cursul întâlnirii pe care a avut-o la sfârșitul verii cu ambulanțierii sătmăreni, la solicitarea acestora. Atunci le-a promis că va iniția un proiect de lege prin care ambulanțele să fie trecute la aceeași categorie de prioritate ca mașinile Poliției sau Pompierilor, iar semnul cel mai vizibil al acestui nivel de prioritate va fi culoarea roșie a luminii din girofar.

Reprezentantul sătmărenilor în Parlament a anunțat miercuri depunerea oficială a proiectului de lege, care intră astfel în circuitul de votare în comisiile de specialitate și, ulterior, în plen. Proiectul propus de el este semnat de aproape 50 de colegi parlamentari, majoritatea liberali, dar și de celălalt deputat sătmărean, Radu Cristescu de la PSD.

”Am inițiat un proiect de lege care să permită intervenția mai rapidă în activitățile specifice ale salvatorilor noștri. Fiecare viață e importantă și fiecare intervenție poate fi decisivă pentru a salva o persoană” – a declarat Adrian Cozma.

1552 vizite
Distribuie pe