Locale Altele
Joi, 24 Octombrie 2024
Joi, 24 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Joaca de-a birocrația cu avizele pentru Școala ”Lucian Blaga”. Un consilier local cere lămuriri
Florin Răchitan  - Luni, 16 Octombrie 2023

Despre situația aproape ireală de la Școala Gimnazială ”Lucian Blaga” din cartierul Micro 17 s-a mai scris în ultimele luni, iar cea mai recentă știre se referă la insistențele deputatului Adrian Cozma de a determina administrația locală a municipiului Satu Mare să întreprindă măsuri concrete pentru construirea unui corp nou de clădire, astfel încât măcar următoarele generații de copii din clasele primare să nu fie nevoiți să învețe în săli de clasă improvizate într-un bloc.

După ce a obținut 150.000 de lei de la Guvernul României, sumă pusă la dispoziția administrației sătmărene pentru a realiza măcar studiul de fezabilitate, adică primul pas birocratic obligatoriu într-un asemenea proiect, acum municipiul Satu Mare riscă să piardă acești bani dacă nu se face nimic până la sfârșitul anului.

În vara ce tocmai a trecut, Adrian Cozma a invitat toată presa locală să se convingă de condițiile improprii  din blocul în care învață și acum nu mai puțin de 350 de copii de clase I – IV. În aceeași perioadă, conducerea școlii a solicitat oficial Primăriei Satu Mare eliberarea unui certificat de urbanism, prin care ar trebui să fie informată în legătură cu toate avizele necesare demarării construcției unui nou corp de clădire.

Cu toate că legea prevede obligația administrației locale de a elibera certificatul de urbanism în termen de 30 de zile de la depunerea cererii, acest lucru nu s-a întâmplat nici până în ziua de azi. În cursul lunii septembrie, conducerea școlii a revenit cu o cerere suplimentară, în speranța că cineva de la Primărie își va face, totuși, treaba pentru care e plătit. Degeaba…

Cu mai puțin de 3 luni rămase până la sfârșitul anului, adică termenul până la care se mai pot folosi banii acordați de Guvern pentru studiul de fezabilitate, s-a ajuns în situația ca un consilier local, în persoana liberalului Victor Cernea, să depună la registratura Primăriei o solicitare oficială de informații în legătură cu motivele pentru care întârzie eliberarea certificatului de urbanism!

”Certificatul de urbanism este un act de informare privind avizele de care solicitantul va avea nevoie în vederea obținerii autorizației de construire. Nu eu zic asta, ci legea.

Din acest motiv, astăzi, în calitate de consilier local, am depus această solicitare atașată, pentru a afla, odată pentru totdeauna, de ce durează atât de mult să se elibereze un certificat de urbanism în interesul unei școli din oraș.

Domnule primar Kereskényi, dacă certificatul de urbanism este practic o listă a eventualelor avize de care va avea nevoie Școala Lucian Blaga, de ce este atât de greu să îl elibereze primăria condusă de dumneavoastră?

Vorbim, practic, de o listă, nu de autorizația de construire, care astăzi este în întârziere de mai bine de 3 luni. În aceste condiții, cât va întârzia autorizația de construire, 3 ani?

Totuși, vorbim despre singura școală din municipiul Satu Mare care, în ciuda performanțelor și a numărului mare de elevi, a beneficiat cel mai puțin de ajutorul primăriei” – a subliniat Victor Cernea.

908 vizite
Distribuie pe