Locale Altele
Vineri, 25 Octombrie 2024
Vin, 25 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Clădiri-monument ținute în paragină de Consiliul Județean Satu Mare: atâta s-a putut!
Florin Răchitan  - Vineri, 29 Martie 2024

În ultima ședință a Consiliului Județean Satu Mare, în care conducerea acestei instituții s-a lăudat cu ”conservarea patrimoniului cultural” datorită unui proiect transfrontalier derulat în parteneriat cu orașul Vinogradov din Transcarpatia vecină, pentru care a câștigat finanțare europeană Centrul Județean de Promovare a Culturii Tradiționale, consiliera județeană liberală Andaluzia Lazăr s-a interesat că ”noa bine-bine, dar ce facem cu clădirile de patrimoniu aflate chiar în proprietatea Consiliului Județean și lăsate să se degradeze de mulți ani de zile?” (formularea aparține autorului articolului, nu consilierei județene n.r.).

Ea a făcut referire la două clădiri monument, care au cunoscut vremuri mai bune cândva, dar, de când se află ”în grija” Consiliului Județean Satu Mare în ultimii ani, au ajuns niște ruine, iar una dintre ele s-a și prăbușit, la propriu.

Prima clădire este cea de pe strada Liviu Rebreanu din Satu Mare, unde până în anul 2016 a funcționat Centrul Familial ”Diana” în parteneriat cu o fundație. După ce fundația s-a retras din proiect, centrul familial a fost închis, iar clădirea a fost preluată din patrimoniul Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului în cel al Consiliului Județean, cu scopul de a înființa acolo o secție de Psihiatrie Pediatrică, pentru care fac lobby de ani de zile cadrele medicale ce se confruntă cu o adevărată criză în acest domeniu, mai ales pe fondul creșterii consumului de droguri în rândul adolescenților.

La sfârșitul anului 2018 s-au și făcut niște demersuri și chiar poze frumoase de la vizita la fața locului a reprezentanților instituțiilor implicate în acest nou proiect, pentru care, teoretic, s-au și alocat atunci niște fonduri de la bugetul județului.

Apoi a început un an nou, apoi un alt an, apoi altul… și tot așa… Clădirea se degradează de la un an la altul, în timp ce din ce în ce mai mulți copii și tineri cad victime ale flagelului drogurilor, dar și altor probleme psihice, care, pur și simplu, sunt ignorate de autorități!

În răspunsul său, președintele Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba, a recunoscut senin că de șase ani de zile nu s-a investit niciun leu acolo, fiindcă… nu sunt bani! Noa, asta e!

În ceea ce privește tratamentul pentru dependenții de droguri, Pataki Csaba a argumentat că în toată România există doar două asemenea centre, și acelea private, fiindcă statul nu a fost în stare să înființeze vreunul, iar județul nostru este prea mic să ne apucăm noi de așa ceva din fonduri proprii, mai ales că nu avem nici specialiști în domeniu. Deocamdată așteptăm să se dea drumul la fondurile din Programul Operațional Regional ”Sănătate”, și-apoi vom mai vedea… (formularea aparține tot autorului articolului, nu președintelui Consiliului Județean n.r.).

Cealaltă clădire-monument lăsată în paragină la care a făcut referire consiliera județeană Andaluzia Lazăr, originară din Carei, este cea de pe strada Iuliu Maniu din orașul ei de domiciliu, unde până în urmă cu două decenii funcționau cabinete stomatologice, până când au fost nevoite să se mute de acolo, atât de periculoasă a devenit structura clădirii.

De atunci, i s-a prăbușit acoperișul și nici pereții nu stau mult mai bine. Ceva bani s-au alocat, totuși, iar anul trecut, cam în aceeași perioadă, când Andaluzia Lazăr a mai adus în discuție situația clădirii respective, se vorbea de vreo două milioane de lei din bugetul județului. E adevărat, ruinele au fost înconjurate de o plasă frumoasă, roșie!

Președintele Pataki Csaba a catalogat situația de acolo ca fiind ”de noaptea minții” și a dat vina pe Comisia Regională de Monumente, care întârzie să acorde avizele necesare pentru proiectul tehnic pe baza căruia s-ar putea apuca de reabilitarea clădirii. ”În secunda doi”, după cum s-a exprimat el ;))

1882 vizite
Distribuie pe