Locale Altele
Joi, 24 Octombrie 2024
Joi, 24 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Noutăți ”interesante” despre depozitul de deșeuri care a ars o zi și o noapte pe strada Magnoliei: nu avea autorizație de la pompieri
Prefectura Satu Mare  - Luni, 15 Iulie 2024

În cadrul unei conferințe de presă, prefectul Ioan Tibil și comandantul ISU ”Someș” Satu Mare, lt.col. Sergiu Buzduga, au prezentat luni detalii despre incendiul care a devastat săptămâna trecută un depozit de deșeuri de pe strada Magnoliei din Satu Mare și risca să producă o catastrofă mult mai mare, având în vedere proximitatea unor case de locuit, a unui depozit de cherestea și a unei benzinării.

În urma unor suspiciuni care au apărut de atunci în spațiul public, Poliția a deschis deja o anchetă, dar și alte instituții cu atribuții de control verifică situația de la societatea care administrează depozitul, singura informație sigură care se știe deja fiind că acesta funcționa fără autorizație emisă de Pompieri pentru prevenirea incendiilor.

Cu toate acestea, după efortul logistic uriaș ce a presupus implicarea numeroaselor echipaje de pompieri din tot județul Satu Mare, dar și județele învecinate pentru lichidarea celui mai mare și mai periculos incendiu din istoria recentă a Sătmarului, societatea a scăpat ieftin deocamdată: a fost amendată cu 2.500 de lei (adică bani mărunți la valoarea numelor grele care se află în acționariatul firmei n.r.) pentru lipsa autorizației de la pompieri.

Alte detalii despre funcționarea depozitului de deșeuri au fost oferite de prefectul Ioan Tibil:

Obiectivul de pe strada Magnoliei este reglementat din punct de vedere al protecției mediului prin AUTORIZAŢIE DE MEDIU Nr. 38 din 23.06.2017 revizuită la data de 14.03.2022 pentru următoarele coduri CAEN:

COD CAEN: - 3811 – Colectarea deșeurilor nepericuloase

- 3821 – Tratarea și eliminarea deșeurilor nepericuloase

- 3832 – Recuperarea materialelor reciclabile sortate

- 4677 – Comerţ cu ridicata al deşeurilor şi resturilor

Iar activitatea desfășurată constă în principal în următoarele:

- colectarea deșeurilor de la terți pe bază de contract

- sortarea deșeurilor nepericuloase - cu o capacitate de 50 tone/zi respectiv 15.600 tone/an

Autorizația de mediu emisă este valabilă în acest caz pentru colectarea și procesare prin sortare a 43 de tipuri de deșeuri, în principal deșeuri de materiale plastice, hartie și carton, sticlă, textile, diverse metale, deșeuri municipale și deșeuri din construcții.

În acest moment, obiectivul este în control desfășurat de Comisariatul Județean Satu Mare al Gărzii Naționale de Mediu.

Anterioara verificare a fost realizată în luna martie 2023 în cadrul unui control tematic, fără a fi consemnate deficiențe sau aplicate sancțiuni.

Direcția de Sănătate Publică Satu Mare și Oficiul Județean pentru Protecția Consumatorilor nu au fost sesizate până la această dată privind deficiențe în funcționarea acestui operator economic.

Referitor la informațiile apărute în spațiul public cu privire la posibila tranzitare prin Punctul de Trecere a Frontierei Petea a unor automarfare care importau deșeuri pentru o firmă din Satu Mare, urmare a controalelor IPJ și ITPF, precizez următoarele:

De la începutul acestui an, polițiștii de frontieră din cadrul PTF Petea au solicitat sprijin autorizat reprezentanților Gărzii Naționale de Mediu în 239 de cazuri (ulterior acestora fiindu-le permis accesul pe teritoriul României), iar în alte șapte cazuri comisarii Gărzii de Mediu nu au permis intrarea pe teritoriul țării noastre a bunurilor transportate, automarfarele fiind înapoiate pe teritoriul statului vecin.

În evidențele Poliției de Frontieră Satu Mare, de la 1 ianuarie până în prezent, nu figurează niciun transport de deșeuri destinate firmei din județul Satu Mare la care s-a făcut public referire.

Pentru ca incendiul să nu afecteze activitatea economică din zonă, în cursul zilei de vineri, imediat după lichidarea ultimelor focare, au fost contactati reprezentanții Electrica pentru găsirea de soluții în vederea reconectării la reteaua de energie electrică a companiilor afectate.

Despre lichidarea incendiului, mijloacele angrenate și desfașurarea intervenției, inspectorul șef al ISU SATU MARE, lt col Sergiu Buzduga:

Forţele alocate pentru gestionarea situației de urgență au fost dislocate astfel:

S-a intervenit cu:

- 16 autospeciale (8 autospeciale de stingere cu apă și spumă din cadrul ISU Satu Mare, 2 din cadrul ISU Maramureș și 2 din cadrul ISU Bihor, 3 autospeciale de la serviciile voluntare pentru situații de urgență, aparținând SVSU Ardud, Moftin și Păulești și o autospecială de stingere cu o capacitate de 20.000 de litri, aparținând aeroportului Satu Mare)

- 2 ambulanțe SMURD, 2 ambulanțe ale Serviciului de Ambulanță Judeţean, 4 autospeciale de prima intervenție și comandă, 3 încărcătoare frontale (vole) cu un total de 90 de subofițeri, maiștri militari și soldați, 9 ofițeri și 15 pompieri voluntari de la serviciile voluntare amintite.

Au ars deșeuri din mase plastice, hârtie și carton pe o suprafață de aproximativ 9000 de metri pătrați, (aprox. 4000 mp în 2 hale și 5000 mp pe platforma exterioară).

Incendiul a fost lichidat după aproape 28 de ore, (11.07 ora 14:49-12.07 ora 18:30).

Comisia de cercetare a stabilit cauza probabilă de producere a incendiului ca fiind efect termic (țigară), imprejurarea determinantă - fumatul în locuri nepermise.

Societatea nu detinea autorizatie de securitate la incendiu. A fost sanctionata contraventional cu suma de 2.500 lei.

”Vreau să mulțumesc din suflet tuturor persoanelor juridice și cetățenilor pentru sprijinul necondiționat acordat colegilor de la ISU pe perioada intervenției (28 de ore), care au pus la dispoziție utilaje grele pentru manevrarea deșeurilor (5 încărcătoare frontale și greifere), precum și apă și hrană pentru salvatori” – a încheiat prefectul Ioan Tibil.

1050 vizite
Distribuie pe