Locale Altele
Vineri, 25 Octombrie 2024
Vin, 25 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Minciunile despre sistemul antigrindină au mai făcut o victimă: comuna Crucișor
Florin Răchitan  - Marti, 16 Iulie 2024

Localitatea sătmăreană Crucișor a fost lovită luni de o furtună puternică, încadrată în Cod Galben, ce a adus cu sine grindină de mari dimensiuni, care a provocat distrugeri masive în zonă. Acoperișurile mai multor case au fost smulse de vântul puternic, iar culturile agricole, în special porumbul, au fost grav afectate.

O localnică a descris scenele de după furtună și a arătat efectele devastatoare ale grindinei și vântului. “O parte din dezastrul de aseară din Crucișor (Moara Borșii) după furtună! Acoperișuri luate de vânt și dezvelite, culturi și viță de vie distruse de gheață… tavane și becuri pline cu apă“ - a relatat ea.

Pe lângă distrugerile vizibile la clădiri și culturi, furtuna a afectat și recolta de pere destinată producerii pălincii locale. “Urmările furtunii… pălinca de pere, s-a cam dus… din păcate nu sunt coapte“ - a adăugat localnica, exprimându-și regretul pentru pierderile suferite.

În zilele următoare vor fi furtuni în mai multe părți din județul Satu Mare.

Liberalul Iulian Câcău, viitor consilier județean, reamintește că în timpul campaniei electorale de luna trecută, conducerea Consiliului Județean Satu Mare a dat asigurări că a predat Administrației Sistemului Național Antigrindină stațiile în valoare de multe milioane de euro, cumpărate din bani europeni și împrăștiate pe întregul teritoriu al județului, insistând pe ideea că acestea pot fi puse în funcțiune doar de instituția responsabilă la nivel național.

Aceasta a fost explicația cu care conducerea județului s-a spălat pe mâini atunci când o furtună similară a lovit cu grindină mai multe localități din zona de Sud a județului Satu Mare, dar nimeni nu a văzut vreodată în funcțiune vreo stație antigrindină.

Pentru ca la doar câteva zile după alegeri, pe ordinea de zi a ședinței extraordinare a Consiliului Județean Satu Mare să apară următorul punct: PROIECT DE HOTĂRÂRE privind aprobarea Acordului de parteneriat între Judeţul Satu Mare şi Autoritatea pentru Administraţia Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor pentru asigurarea exploatării operaţionale a Reţelei judeţene de atenuare a căderilor de grindină”.

Tot degeaba!

1296 vizite
Distribuie pe