Locale Altele
Joi, 24 Octombrie 2024
Joi, 24 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Poliţiştii se plâng de lipsa de…poliţişti
Sergiu Lenghel  - Miercuri, 13 Ianuarie 2010

Activitatea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Satu Mare pe anul 2009 a fost prezentată miercuri în cadrul unui bilanţ la care a participat şi Ion Popescu, directorul Direcţiei de Control Intern din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

 

Acesta a declarat că activitatea poliţiştilor sătmăreni "a fost una bună, dar nu foarte bună, însă, la fel ca peste tot, lipsurile de personal şi cele logistice îngreunează activitatea poliţiştilor".

 

Ion Popescu a precizat că odată ce va fi aprobat bugetul pe acest an, se va şti dacă se vor putea face angajări în rândul poliţiştilor, însă sunt slabe şanse ca Ministerul Administraţiei şi Internelor să facă acest lucru.

În statul de organizare al IPJ sunt prevăzute 865 de funcţii, din care sunt ocupate doar 743, adică un procent de 85,89%.

 

Şeful Inspectoratului, Liviu Tăut, a declarat că în cursul anului trecut a fost suspendat din funcţie un ofiţer de poliţie judiciară, reţinut pentru complicitate la contrabandă cu ţigări şi sprijinirea unui grup infracţional. Este vorba despre Sebastian Morar, fostul şef al Compartimentului Urmăriţi General.

 

Tăut a venit şi cu o promisiune pe anul acesta, asigurând ziariştii că vor fi date publicităţii şi persoanele care fac obiectul unor infracţiuni de natură economică, după ce a fost mustrat de reprezentanţii presei. "Fiecare persoană beneficiază de prezumţia de nevinovăţie" - a spus şeful IPJ Satu Mare.

 

Doar anul trecut, 2000 de fraude de natură economico-financiară au fost constatate de poliţişti, ceea ce reprezintă 31% din totalul de 6.467 de infracţiuni descoperite în 2009. Acestea au crescut cu 19% faţă de anul 2008. Evazioniştii fiscali au adus cele mai mari prejudicii, de peste 26 milioane lei, fiind constatate 133 de asemenea infracţiuni.

 

Efectivele IPJ Satu Mare au început urmărirea penală în 6.467 de infracţiuni, în creştere cu 12% faţă de anul 2008. Cele mai multe infracţiuni sunt de natură judiciară, respectiv 2.419, cu 11% mai multe decât cele din anul precedent.

 

Printre priorităţile pe anul acesta se află şi operaţionalizarea unui birou de poliţie în zona cartierelor 14 Mai şi Solidarităţii, pentru asigurarea unor servicii prompte populaţiei de pe malul drept al râului Someş.

Tags: politia  bilant  personal  
2487 vizite
Distribuie pe