Locale Altele
Vineri, 25 Octombrie 2024
Vin, 25 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Ne e milă de Dorel
Sergiu Lenghel  - Vineri, 16 Iulie 2010

Căldură mare în Sătmar a fost şi vineri. O zi în care am decis să dăm o raită prin cartierul Micro 16, un loc care a devenit de câteva săptămâni un adevărat şantier. La peste 35 de grade Celsius, muncitorii care lucrează la reabilitarea cartierului îşi trăgeau cu greu sufletul, copleşiţi de arşiţa amiezii.


 

Nu putem să-i învinuim pe bieţii oameni că nu prea au avut spor. La aşa vreme caniculară orice să faci, doar să nu stai sub soare. Prin urmare, pauzele lungi şi dese nu au lipsit din programul de lucru al muncitorilor care se ocupau cu montarea şi alinierea bordurilor. După cum bine se ştie, reabilitarea cartierului Micro 16 se realizează de firma Tehnic Asist, însă aceasta a subcontractat lucrarea unei alte firme, care execută partea de bordurare a tuturor străzilor.

 

Vineri se lucra pe bulevardele Muncii şi Sănătăţii, după ce pe străzile Făgăraşului şi Brânduşa au fost puse deja noile borduri. După cum ne-a declarat unul dintre muncitori, până la sfârşitul verii se vor termina lucrările de bordurare şi se vor reasfalta integral trotuarele. Aceasta este doar o primă etapă din lucrările ample ce se vor desfăşura timp de aproximativ doi ani în cartier.


 

Reabilitarea cartierului a început cu demolarea garajelor de pe strada Făgăraşului, însă toate construcţiile ilegale de acest gen vor fi ridicate de pe domeniul public. Doar în spaţiul dintre blocurile situate pe un teren de pe Bulevardul Muncii există peste 100 de garaje construite ilegal.

 

În timp ce muncitorii se retrăgeau la umbră şi îşi potoleau setea cu apă, o locatară le-a pregătit câte o cafea caldă... nu de alta, dar era păcat să-şi piardă din energie.
 

 

"Am văzut că au început să lucreze şi pe strada mea şi mi-e milă de ei. Pe căldura asta le-am făcut şi eu o cafea. Mi-au spus unii că sunt studenţi la Cluj şi muncesc pe timp de vară, mai fac şi ei un ban cinstit, săracii..." - afirmă Mariana Dragoş, o fostă profesoară, în vârstă de 60 de ani ajunsă la pensionare.

 

Femeie locuieşte într-un bloc de pe Bulevardul Sănătăţii încă din anul 1982 şi spune că întregul cartier are străzile pline de gropi şi se impunea o reabilitare în zonă. Bucuroasă că a scăpat de garajul pe care îl avea în faţa blocului, pensionara aşteaptă să aibă acum locul ei de parcare. "Mi-am vândut în urmă cu un an garajul pentru 1.200 euro. Se pare că am fost inspirată, deoarece am auzit că toate vor fi demolate" - adaugă sătmăreanca.


 

Muncitorii sunt din Bistriţa, Carei şi Satu Mare şi ne-au declarat că ei vor lucra atâta timp cât vor fi bani. "Se lucrează dacă sunt bani, asta Primăria ştie când şi cât o să mai dea. Noi facem bordurile şi mergem acum până în capăt pe Sănătăţii" - ne spune şeful firmei subcontractoare.
 

 

Asfaltările vor cădea în sarcina firmei Tehnic Asist din Botoşani, cea care a câştigat licitaţia de reabilitare a străzilor din partea de sud a oraşului timp de patru ani.

2080 vizite
Distribuie pe