Locale Altele
Vineri, 25 Octombrie 2024
Vin, 25 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Şase poliţişti sancţionaţi, unul dat afară
Sergiu Lenghel  - Miercuri, 21 Iulie 2010

Poliţiştii sătmăreni mai calcă şi ei strâmb. Doar de la începutul acestui an, conducerea Inspectoratului Judeţean de Poliţie Satu Mare a sancţionat şase agenţi şi un ofiţer pentru unele abateri disciplinare grave.

 

Surpriza o reprezintă destituirea unui fost agent de la Ordine Publică, Gelu Huzău, cunoscut ca Gelu Fotomodelu", care se luptă acum în instanţă pentru a fi repus în funcţie.

Cel care îl reprezintă este un mai vechi "prieten" al poliţiştilor, Matei Mărgărit, dat afară şi el din cadrul IJP în urmă cu mai mulţi ani.

 

Bilanţul pe primul semestru al acestui an a fost prezentat miercuri de către Constantin Taloş, împuternicit la comanda IPJ, adjunctul Vlad Florentin şi purtătorul de cuvânt Ana Mălăescu.

 

Înaintea conferinţei de presă, la şedinţa de evaluare desfăşurată în Sala Multimedia a Inspectoratului Judeţean de Poliţie au participat prefectul Radu Giurca şi preşedintele Consiliului Judeţean, Csehi Arpad.

 

Dacă în primele şase luni din anul trecut au fost sancţionaţi opt agenţi de poliţie şi trei ofiţeri, în 2010 au primit mustrare în scris cinci oameni ai legii, unuia i s-a diminuat salariul, iar altul a fost destituit din funcţie. Vă reamintim că Gelu Huzău a fost autorul unui accident de circulaţie în luna martie, produs pe Bulevardul Cloşca. Acesta a condus în stare de ebrietate o autoutilitară cu numere false şi a intrat într-o maşină a Poliţiei de Frontieră, provocând un scandal la faţa locului. Apoi el a fost cercetat disciplinar de colegii lui, luându-se decizia de a fi dat afară de la Poliţia Municipală.

 

Pe lângă cei şapte oameni ai legii sancţionaţi anul acesta, alţi 38 au primit atenţionări. "Au fost atenţionaţi, spre exemplu, cei care nu au rezolvat o petiţie la timp, au întârziat la serviciu sau au venit fără caschetă şi baston" - precizează Constantin Taloş.

 

Deficitul de personal se resimte de la an la an, agenţii trimişi pe teren fiind şi ei în număr din ce în ce mai mic.

Doar la Ordine Publică şi Poliţia Rutieră ar mai trebui ocupate 95 de posturi şi alte 40 de locuri rezervate ofiţerilor sunt vacante.

 

În statul de organizare al Inspectoratului sunt prevăzute 870 de funcţii, din care sunt ocupate 728, reprezentând un  procent de peste 83%.

"Chiar şi în aceste condiţii, din februarie am reuşit suplimentarea dispozitivului de Ordine Publică, zilnic, în medie, cu 10-11 agenţi, în baza unui grafic, iar din luna martie, în structurile de siguranţă publică au fost mutaţi trei agenţi şi delegaţi alţi 12”
– declară Constantin Taloş.

 

Criminalitatea de mare violenţă creşte de la şase infracţiuni în primul semestru al anului 2009 la zece anul acesta, constând în patru crime şi şase vătămări corporale grave. "Am analizat cele patru omoruri şi am ajuns la concluzia că acestea nu puteau fi prevenite. Să nu uităm că trei crime au avut loc în casă. De asemenea, femeia ucisă lângă lacul Cubic a avut ghinionul să-i iasă în cale unuia care tocmai se certase cu concubina. Ea se mutase în Viile Satu Mare, era gelos şi, din păcate, bătrâna respectivă i-a căzut victimă. Era şi dereglat psihic, consumase alcool şi substanţe etnobotanice" - afirmă Constantin Taloş, care recunoaşte că zona Pieţei de Vechituri este una în care se produc multe tâlhării şi furturi, fiind nevoie acolo de o supraveghere mai atentă din partea poliţiştilor.

 

Pentru că infracţiunile de evaziune fiscală nu sunt mediatizate aşa cum trebuie şi se "protejează" firmele care sunt în vizorul Gărzii Financiare, Taloş a promis presei că la primul caz finalizat de Serviciul de Investigare a Fraudelor, care lucrează la dosarele de acest gen, va face cunoscut presei acest caz, cu toate detaliile necesare.

 

În ceea ce priveşte numele celui care va conduce IJP Satu Mare, în data de 5 august, când Ioan Tăut va da concursul pentru şefia IJP Maramureş, se va şti dacă Ministerul de Interne va scoate la concurs acest post. Zvoniştii spun că deja s-a şi decis cine să ocupe funcţia de conducere, deputatul PD-L Ioan Oltean având intenţia să intervină pe lângă colegul său Vasile Blaga pentru un poliţist din Bistriţa.

1858 vizite
Distribuie pe