Locale Altele
Vineri, 25 Octombrie 2024
Vin, 25 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Deţinuţii din Penitenciarul Satu Mare, mai disciplinaţi în 2010
Sergiu Lenghel  - Vineri, 30 Iulie 2010

Reducerile de cheltuieli nu i-au ocolit nici pe angajaţii Penitenciarului Satu Mare. Vestea bună este că nimeni nu va fi dat afară, însă din luna august toţi vor simţi pe propria piele reducerea bugetară de 25% din salariu.

 

Directorul Penitenciarului Satu Mare, comisarul-şef Ioan Iuga, a declarat vineri în cadrul unei conferinţe de presă că pe lângă deficitul bugetar cu care se confruntă, nici la capitolul personal nu stă prea bine. Doar 72% din totalul posturilor prevăzute în organigramă este acoperit.

 

Cu absolventul de anul acesta al Academiei de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza", care îşi va intra în pâine de săptămâna viitoare, Penitenciarul va avea un număr de 180 de angajaţi, cu 60 mai puţini decât ar avea nevoie.

 

Chiar şi în aceste condiţii, directorul Ioan Iuga îşi laudă subalternii şi spune că fac o treabă bună, mai ales că cei 456 de deţinuţi încarceraţi nu sunt uşor de stăpânit. În primele şase luni ale anului 2010 nu s-a petrecut niciun eveniment notabil negativ, în afară de moartea unui deţinut în această lună, care s-a produs pe fondul unor probleme de sănătate mai vechi.

 

Totuşi, Iuga recunoaşte că unele persoane private de libertate recurg la tot felul de tertipuri din diferite motive, însă acestea sunt la "ordinea zilei". Spre exemplu, cinci deţinuţi au refuzat hrana, dar au fost rapid convinşi de directorul Iuga, care a stat personal de vorbă cu "greviştii".

 

Alte şase persoane private de libertate s-au autoagresat şi au înghiţit diferite obiecte în primul semestru al anului. De asemenea, s-au înregistrat 13 agresiuni între deţinuţi. Dacă ar fi să facem o comparaţie cu semestrul I din anul 2009, sancţiunile disciplinare aplicate deţinuţilor s-au redus simţitor. De la începutul acestui an, aproximativ 70 de persoane private de libertate au fost sancţionate, faţă de cele peste 100 din aceeaşi perioadă a anului trecut.

 

Criza a afectat până şi valoarea normei de hrănire în Penitenciar. Astfel, dacă în luna ianuarie se cheltuiau zilnic pentru fiecare deţinut 4,44 lei pentru hrana procurată din afara gospodăriei proprii a Penitenciarului, în iunie această normă de hrană a scăzut la 3,19 lei.

 

Datoriile către diverşi furnizori nu sunt nici ele mici. Chiar dacă facturile nu au fost plătite doar din luna iunie, suma ce trebuie achitată se ridică la aproape 209.000 lei. Pe de altă parte, Penitenciarul are de încasat peste 90.000 lei de la diferite firme unde deţinuţii au prestat servicii.

 

Din cei 456 de deţinuţi, un procent de 19% sunt introduşi în sistemul muncii cu plată. De altfel, din toamnă se intenţionează semnarea unui protocol de colaborare cu autorităţile locale, profitând de o nouă lege intrată în vigoare, care, pe lângă recompensele acordate deţinuţilor ce prestează servicii în comunitate, să le asigure reduceri din pedeapsă.

 

Şi pentru ca deţinuţii să fie reintegraţi cât mai bine în societate, aceştia desfăşoară diferite activităţi socio-educative, trupa de teatru fiind invitată anul acesta la un Festival Naţional de Teatru din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, unde vor juca piesa "Experimentul" de Ion Băieşu. Unii dintre cei încarceraţi au "haruri ascunse", Dorel Matioc având talentul de a scrie poezii, în timp ce alţii îşi ocupă timpul redactând lucrări ştiinţifice.

3480 vizite
Distribuie pe