Locale Altele
Vineri, 25 Octombrie 2024
Vin, 25 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
APM Satu Mare, vizitată de „șefa de la centru“
Sergiu Lenghel  - Miercuri, 25 August 2010

Directorul general al Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, Corina Lupu, s-a aflat miercuri la Satu Mare pentru a vedea în ce stadiu sunt investițiile pe care le derulează.

 

Prezenţa „şefei de la centru“ în Satu Mare la doar câteva zile de la publicarea unor rezultate obținute în urma testelor făcute pe strada Ostrovului nu are însă nicio legătură cu aerul poluat din cartierul Soarelui.

 

Mai mult, nimeni nu a scos o vorbă despre indicele de amoniac care depăşeşte de trei ori limita maximă admisă în preajma blocului locuit de cetăţenii de etnie romă. Corina Lupu nici nu ştia de haosul ecologic de pe Ostrovului, afirmând cu seninătate că totul este în regulă la Satu Mare.

 

Tema întâlnirii de miercuri a reprezentat-o proiectul „Complex de educaţie ecologică şi de monitorizare a calităţii aerului în context transfrontalier", în valoare de 780.000 euro, finanțat prin Programul Phare-CBC România-Ucraina 2004-2006.  

 

Din valoarea totală a proiectului, aproximativ 100.000 euro s-au cheltuit pentru amenajarea unui laborator cu aparatură performantă pentru biomonitorizarea calităţii aerului, precum şi pentru realizarea unei reţele de monitorizare a calităţii aerului la trecerea de frontieră cu Ucraina, între Halmeu și Diakovo, prin senzori.

 

Potrivit directorului APM Satu Mare, Elisabeta Bekessy, în laboratorul din incinta „Casei Verzi“, fosta Baie Comunală din Grădina Romei, există un spectrometru cu raze X care poate preleva probe din vegetaţia naturală, modalitatea de prelevare fiind o premieră în țară.

 

Corina Lupu a fost să vadă și investițiile de la granița cu Ucraina, vizita ei terminându-se în curtea Colegiului Național „Ioan Slavici“, la stația automată de monitorizare a calității aerului.

3273 vizite
Distribuie pe