Locale Altele
Vineri, 25 Octombrie 2024
Vin, 25 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
ANL vrea să vândă locuinţele la preţuri astronomice
Florin Răchitan  - Joi, 18 Noiembrie 2010

Directorul general adjunct al Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, Liviu Marchiş, şi consilierul şef Doru Negruţiu s-au aflat joi în vizită la Satu Mare, unde s-au întâlnit cu reprezentanţi ai autorităţilor locale, ai băncilor şi ai locatarilor pentru a discuta probleme legate de vânzarea locuinţelor ANL.

 

La întâlnirea organizată în Sala XXI din Palatul Administrativ nu s-au prea înghesuit primarii localităţilor din judeţ unde există blocuri ANL, fiind prezenţi doar cei din Turţ şi Micula, respectiv funcţionarii responsabili cu programul ANL la primăriile din Satu Mare şi Carei, alături de reprezentanţii principalelor bănci comerciale interesate să acorde credite celor care doresc să-şi cumpere locuinţele ANL în care stau acum în chirie.

 

De la bun început, şefii ANL din Bucureşti au declarat că agenţia a rămas fără bani şi, ca urmare, singura soluţie pentru a continua programul la nivel naţional este să vândă garsonierele şi apartamentele pe care le-au construit până acum, iar din banii obţinuţi să finanţeze construcţia unor locuinţe noi.

 

Ei au recunoscut, însă, că până acum au reuşit să vândă doar 1% din locuinţele ocupate acum de chiriaşi în toată ţara, astfel că nu se întrevede şansa construirii unor blocuri noi în viitorul apropiat nici pe strada Poligonului din Satu Mare, cu toate că la ultima ei vizită aici, ministrul Nutzi Udrea a promis solemn că va debloca rapid fondurile necesare acestui proiect.

 

Motivele acestei lipse de interes din partea chiriaşilor pentru cumpărarea locuinţelor ţin atât de statutul lor social, cât şi de preţurile exagerate, dar şi de obstacolele birocratice prezente atât la nivelul primăriilor, cât şi al băncilor comerciale.

 

Liviu Marchiş a confirmat ceea ce cunoştea cam toată lumea şi anume că locuinţele ANL nu prea mai îndeplinesc rolul pentru care au fost construite, respectiv cel de cămin pentru tineri căsătoriţi cu studii superioare, ci au devenit de-a lungul anilor, în urma criteriilor „originale” stabilite de primării, un fel de locuinţe sociale sau cadouri pentru piloşi, iar această situaţie a atras probleme specifice.

 

Chiriile ridicol de mici nu-i motivează pe locatari să cumpere locuinţele, în condiţiile în care oricum o parte a lor nu prea plătesc nici cheltuielile de întreţinere şi se ajunge la situaţii ca cea din iarna trecută, când blocurile ANL de pe Bulevardul Cloşca, unde nu există contorizare individuală, au fost debranşate de la reţeaua de gaz din cauza unor rău-platnici.

 

Chiar şi cei care sunt interesaţi să cumpere nu-şi permit să plătească în jur de 35.000 de euro pentru un apartament de două camere lipsit de foarte multe elemente de confort care ar justifica, eventual, un asemenea preţ stabilit de ANL.

 

Apoi, cei care ar fi destul de fraieri să arunce cu banii în ministerul lui Nutzi Udrea se văd în imposibilitatea de a accesa un credit de la vreo bancă, deoarece este foarte posibil ca preţul calculat de evaluatorul angajat de bancă să fie mai apropiat de cel obişnuit pe piaţa imobiliară şi „să nu puşte” cu suma exorbitantă fixată de „specialiştii” ministerului. În plus, nici primăriile nu prea s-au grăbit să execute lucrările cadastrale necesare pentru a pune în vânzare legal aceste locuinţe.

 

După ce administratorul blocurilor ANL de pe Bulevardul Cloşca, Sorin Haiduc, a prezentat punctual problemele cu care se confruntă locatarii de acolo, directorul general adjunct Liviu Marchiş a admis că situaţia din Satu Mare este una specială din acest punct de vedere şi că vor fi stabilite măsuri speciale pentru ca locuinţele să poată fi vândute la preţuri rezonabile. Până atunci, tot pentru „motivarea” celor interesaţi, vor creşte substanţial chiriile, de anul viitor.

2055 vizite
Distribuie pe