Locale Altele
Joi, 24 Octombrie 2024
Joi, 24 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Cele mai multe străzi refăcute în 2010
Ioana Gavrău  - Miercuri, 29 Decembrie 2010
Edilii municipiului Satu Mare au susținut miercuri o conferință de presă în care s-au făcut publice rezultatele obținute de administrația publică locală în anul 2010. Primăria Satu Mare a reușit să asfalteze cele mai multe străzi din ultimele două decenii, multe dintre ele fiind refăcute de la fundație. Proiectele pe anul viitor sunt mărețe, însă al treilea pod a rămas în continuare „în aer“.

Primarul Iuliu Ilyes, viceprimarii Gabor Kereskenyi și Adrian Albu, alături de purtătorii de cuvânt Baranyai Attila și Varna Levente, au prezentat realizările din anul 2010.

Sătmărenii au contribuit bine la bugetul local, iar veniturile proprii fiind aproape la nivelul celor din 2009.
 
„Încheiem anul aproape la nivelul bugetului de anul trecut și ne bucurăm că ne-am achitat toate cheltuielile“, a spus Iuliu Ilyes.

2010 a fost cel mai eficient an din punctul de vedere al reabilitărilor de străzi. Conform unei statistici realizate de Primărie, din anul 1993 și până în 1995, nicio strădă nu a fost reabilitată. Abia din 1996 au început lucrările la drumuri, foarte multe au fost realizate în perioada 2005-2006 când s-a lucrat din credite. Lucrările la drumuri au stagnat după anul 2007, însă apogeul a fost atins în 2010. La ora actuală, 60 din cele 100 de străzi de pământ sunt deja asfaltate.

Am avut trei mai lucrări în acest an. Este vorba despre Piața Romană și Bulevardul Henri Coandă, care nu a fost încă recepționat, Aleea Prahovei și strada Mihai Viteazu. Aici s-au făcut lucrări ample și au fost cele mai costisitoare. Alte 20 de străzi din Satu Mare au fost reabilitate în acest an“, a spus primarul Iuliu Ilyes.

Acesta a ținut să facă o precizare tuturor celor care sunt nemulțumiți de strarea proastă în care au ajuns străzile după o perioadă scurtă de la asfaltare.

„Trebuie să ținem cont de faptul că Satu Mare este așezat într-o zonă cu sol moale, iar pentru ca asfaltul să țină mai mult timp am avea nevoie de lucrări mai ample. Fundațiile ar trebui refăcute, iar o soluție ar fi instalarea unor hidroizolații sub asfalt. În aceste condiții sigur nu am mai avea probleme“, a mai spus primarul Iuliu Ilyes.

3,7 milioane de euro au costat drumurile în 2010. Pentru anul următor, Primăria vrea să investească 25 de milioane de euro în alte proiecte, aici fiind cuprinse și multe străzi.

A fost acceptat pentru finanțate proiectul de modernizare a străzilor de pământ, inclusiv a utilităților pe străzile Caragiale, Crivățului, Orientului, Plevnei, Șoimoșeni, Văii. Cartierul Solidarității este cuprins într-un alt mare proiect. Străzile Albatros, Berzei, Cocorilor, Deltei, Făgetului, Izvorului, Lacului, Pescărușilor, Salcâmilor urmează să fie modernizate.

Cel de-al treilea proiect vizează decongestionarea traficului din zona centrală a municipiului prin reabilitarea și dezvoltarea infrastructurii urbane între pasajul peste cale ferată și platforma industrială pentru accesarea centurii de ocolire nordică. Proiectul prevede reabilitarea străzilor Axente Sever, Barbu Lăutaru, Emil Racoviță, Lazarului, Panait Istrati și Teilor.

„Multe proiecte au fost deja acceptate și sunt în faza de precontractare, iar altele urmează să fie acceptate. Lucrările vor începe în 2011 și se vor întinde pe durata a mai multor ani“,
a mai declarat Iuliu Ilyes.

Fără al treilea pod

Se pare că nici în anul 2011 sătmărenii nu se vor putea bucura de începerea lucrărilor la al treilea pod. Studiul de fezabilitate a fost predat, însă după toate calculele proiectanților, valoarea lucrărilor a ajuns la suma de 33-34 de milioane de euro.

Lucrarea a fost apreciată inițial la suma de 16 milioane de euro, iar acum s-a ajuns la o cifră dublă. Dacă îl facem, podul trebuie să aibă și o arhitectură specifică, iar acest lucru costă mult. Trebuie să vedem care sunt variantele și dacă putem sau nu să ne apucăm de proiect“, a spus primarul Iuliu Ilyes.

Viceprimarul Adrian Albu a spus că investitorii mari nu vin în Satu Mare din cauza infrastructurii.

Proiectul 10.000 de kilometri de drumuri, în care a fost inclus și municipiul Satu Mare, ne-ar ajuta enorm de mult, iar investitorii nu s-ar mai teme să vină la noi în municipiu“, a declarat acesta.
2421 vizite
Distribuie pe