Locale Altele
Sambata, 26 Octombrie 2024
Sam, 26 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Revoluție în sistemul sanitar
Ioana Gavrău  - Vineri, 14 Ianuarie 2011
Directorul de cabinet al ministrului sănătății Cseke Attila, alături de consilierul ministrului și directorul de programe din Ministerul Sănătății, s-au aflat vineri la Satu Mare, într-o vizită de lucru. Cei trei au inspectat toate secțiile Spitalului Județean și au oferit sfaturi în ceea ce privește planul strategic de dezvoltare.

Adrian Marc, managerul Spitalului Județean de Urgență a susținut vineri o conferință de presă la care au luat parte și Ritli Laszlo, directorul de cabinet al ministrului sănătății, Racz Eva, consilierul ministrului și Erica Schwarczkopf, directorul economic al Consiliului Județean. Scopul vizitei a fost acela de a pune la bătaie un plan strategic de dezvoltare a sistemului sanitar sătmărean în condițiile în care administrația locală are un rol extrem de important în buna desfășurare a activității medicale.

„Am solicitat ajutorul specialiștilor din cadrul Ministerului Sănătății pentru că avem nevoie de idei noi, de o dezvoltare sănătoasă a sistemului sanitar sătmărean. De dimineață am început să vizităm Spitalul Județean II, a cărui stare este extrem de proastă, am trecut pe la Ambulatoriul Vechi și am continuat cu Spitalul Județean de Urgență. Dezvoltarea strategică a lipsit până acum. Această vizită este una de informare, de consiliere și vom avea nevoie de sprijinul Ministerului Sănătății, dar și de cel al Consiliului Județean “, a spus managerul Adrian Marc.

Directorul de cabinet al ministrului, Ritli Laszlo, a remarcat interesul deosebit pe care îl manifestă noua conducere a Spitalului Județean și a precizat că planul de dezvoltare trebuie să se întindă pe o perioadă de cel puțin 10-15 ani.

Anul trecut s-a realizat descentralizarea reală a sistemului sanitar în toată țara. Vizita mea este una de lucru și vizează eficientizarea sistemului sanitar și găsirea unor soluții în ceea ce privește propunerile făcute de administrația locală. Vrem să vedem exact cum stau lucrurile acolo unde Ministerul a dat bani pentru modernizare. Proiectele principale pentru anul 2011 vizează modernizarea secției de Oncologie și ATI“, a declarat Ritli Laszlo.

Chiar dacă lucrurile nu se pot schimba odată cu venirea noii conduceri, Marc a precizat în cadrul conferinței că nu are de gând să se joace de-a manageriatul.

„Partea de radiologie este lacunară. Vrem să vedem unde sunt probleme și să le analizăm cu mare atenție pentru a găsi și soluții. Personalul medical vrea să lucreze în condiții optime, iar pentru acest lucru avem nevoie de elaborarea unui plan de dezvoltare“,
a mai spus Adrian Marc.

Încă de anul trecut s-a început modernizarea Spitalului de Boli Contagioase, secție care nu a fost renovată de mai bine de 50 de ani.
 
„Acest spital va fi renovat integral. Din cei 3.5 milioane euro, valoarea contractului, 2,3 milioane s-au investit deja. S-a schimbat acoperișul, curtea a fost reorganizată, se investește în aparatură“, a spus Erica Schwarczkopf, directorul economic al Consiliului Județean.

Aceasta dorește să asigure sătmărenii de preocuparea pe care o poartă Consiliul Județean în ceea ce privește modernizarea spitalelor din județ.

„S-au început lucrările și la UPU, cheltuindu-se deja 1,5 milioane lei din cei 5 alocați de Ministerul Sănătății. Pentru Spitalul Județean urmează să se achiziționeze aparatură în valoare de 1.3 milioane lei. Pentru anul 2010, contribuția Ministerului Sănătății a fost de 4,6 milioane lei“, a mai spus directorul economic al Consiliului Județean.

Conducerea Județului a reușit să finalizeze lucrările la centrala termică a Policlinicii Vechi, de vineri medicii și pacienții având parte de condiții optime de muncă. Totodată, lucrările la centrala termică a Spitalului Județean II sunt aproape finalizate.

Marc a mai precizat că este necesară mutarea ambulatoriului într-o singură locație pentru a se realiza un mecanism eficient, lucru care ar duce și la scăderea numărului de internări. Totodată se are în vedere mutarea secțiilor de Cardiologie, ORL și Neurologie de la Spitalul Județean II în Spitalul Județean I.

Vizita de lucru a comisiei din cadrul Ministerului Sănătății s-a finalizat vineri seara, iar concluziile vor fi făcute publice abia săptămâna viitoare.

1942 vizite
Distribuie pe