Locale Altele
Luni, 28 Octombrie 2024
Luni, 28 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
De ce fugim de Spitalul Județean?
Ioana Gavrău  - Joi, 20 Ianuarie 2011
Un grup sanitar la 75 de paturi, spațiu insuficient pe unele secții, robinete care curg de doi ani, 16 infirmiere în loc de 43, infiltrații de apă în pereți și multe aparate lipsă. Acestea sunt câteva dintre motivele pentru care sătmărenii preferă să aleagă un spital din alt oraș.


Săptămâna trecută, specialiști din cadrul Ministerului Sănătății au vizitat cele două locații ale Spitalul Județean, respectiv Ambulatoriile de specialitate. La finalul vizitei s-a redactat un proces verbal în care s-au consemnat plusurile și minusurile constatate, totodată întocmindu-se recomandări referitoare la dotările cu aparatură medicale, de îmbunătățire a asistenței medicale pe fiecare secție și compartiment în parte.

La ATI Anestezie și Terapie Intensivă aparatura de specialitate este insuficientă, iar la un număr de 31 de paturi există doar 5 monitoare, patru aparate de ventilație și un defibrilator. Pe secția de Urologie, dotările sunt corespunzătoare.

În ceea ce privește Unitatea de Primire Urgențe, specialiștii sunt de părere că spațiul este insuficient, însă această situație se va remedia după ce se va da în folosință noul spațiu.
Pe secția Chirurgie generală s-a propus punerea în funcțiune a unei săli de pansament în locul camerei asistentelor și înființarea unui compartiment de neurochirurgie.

Mutări la Ginocologie

La Obstetrică Ginecologie spațiul este suficient, foarte aerisit, iar dotările sunt corespunzătoare. Întrucât secția funcționează pe două paliere etaj 2 și 3 s-a propus mutarea pe un singur etaj, alăturat Neonatologiei.

Probleme la Gastroenterologie

Pe această secție dotăriile sunt insuficiente, lipsește ecograful, ibrogastroendoscop și monitorul de funcții vitale. Totodată nu există un cabinet de specialitate în ambulatoriu. Pe secția de Medicină Internă s-au constatat deficiențe la sistemul de încălzire, multe dintre robinete sunt defecte, însă dotarea cu aparatură medicală este suficientă.

Saloane murdare la Chirurgie

Specialiștii din cadrul Ministerului Sănătății au găsit pe secția de Chirurgie și Ortopedie infantilă toalete și saloane murdare, iar spațiul pentru tratament insuficient. S-a propus amenajarea unui spațiu de joacă pentru copii și o sală de mese, respectiv transformarea unui salon în regim hotelier – VIP – cu patru paturi.

La Pediatrie, spațiul este insuficient, lipsește aparatura. Două toalete sunt defecte și nu funcționează deloc. Și aici s-a propus înființarea de saloane VIP.

Teroare la Spitalul Vechi

La Spitalul Vechi robinetele curg de doi ani și nimeni nu a luat încă vreo măsură. La Oncologie spațiul este insuficient, iar saloanele sunt înghesuite. La Oftamologie pacienții stau la ușă, trimiși de medicii de familie. La Neurologie situația este mai drastică. Un singur grup sanitar deservește celor 75 de paturi, iar doar 16 din cele 43 de infirmiere, conform normei, sunt la post.

Pe secția Medicină internă II spațiul este insuficient, lipsesc multe aparaturi, iar pe linia de gardă sunt 200 de paturi, un număr extrem de mare. Secția Cardiologie este foarte slab dotată. Lipsesc monitoare, EKG, ecograf, defibrilator, injectomate și se impune mutarea rapidă a secției în locația I a Spitalului Județean de Urgență.

Doamne ferește să ajungeți la „nebuni“

La Psihiatrie acuți lipsesc dușurile, canalizarea este cu deficiențe și nu există grup sanitar. Specialiștii au propus înființarea unei secții de neuropsihiatrie. La Ccronici sunt multe paturi în saloane, dar și inflitrații de apă.

În ceea ce privește Ambulatoriul Vechi, dotările sunt insuficiente. Prin reorganizarea Spitalului Județean de Urgență „Policlinica Veche“ va deveni Ambulatoriu Integrat al Spitalului Județean, vor exista cabinete de specialitate, clinice și paraclinice care vor fi dotate cu aparatură modernă.

Totodată s-a constatat și o lipsă acută de medici, dar în special asistente, infirmiere și personal auxiliar. S-au constat deficiențe în ceea ce privește manipularea hranei pacienților, circuitul veselei.

Toate deficiențele constatate, recomandările facute vor fi supuse unei atente analize, iar în funcție de importanța lor, de gradul de dificultate practică, de costuri, vor fi transpuse etapizat în practică începând cu săptămâna care urmează“, a declarat Adrian Marc, managerul Spitalului Județean de Urgență Satu Mare.
2227 vizite
Distribuie pe