Locale Altele
Vineri, 25 Octombrie 2024
Vin, 25 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Satele, la mila infractorilor
Florin Răchitan  - Marti, 11 Octombrie 2011

A trecut o lună de la ceea ce se dorea a fi reformarea Poliţiei Rurale în judeţul Satu Mare, iar semnele nu sunt deloc încurajatoare. Desfiinţarea posturilor comunale de poliţie a lăsat în urmă un sentiment acut de nesiguranţă a cetăţenilor, ineficienţa intervenţiilor patrulelor în urma apelurilor la numărul de urgenţă 112, în timp ce infracţionalitatea este în creştere.


 

După desfiinţarea majorităţii posturilor comunale de poliţie la începutul lunii septembrie, în judeţul Satu Mare au rămas nouă secţii zonale, care au arondate fiecare câte 6 – 7 comune, la care se mai adaugă posturile locale Bogdand, Cehal şi Hodod, ce au fost păstrate din raţiuni ce ţin de geografia zonei.

 

Vechile posturi comunale nu au fost închise, în ele activând în continuare câte un agent în timpul zilei, între orele 8 – 16, când se ocupă mai ales de probleme birocratice, audieri de martori etc. În rest, atât în timpul zilei, cât şi noaptea, câte-un echipaj format din doi poliţişti patrulează cu maşina în toate comunele arondate secţiei de care aparţin.

 

În momentul în care s-a anunţat această reformă la nivelul judeţului Satu Mare, conducerea Poliţiei şi a Prefecturii a motivat această măsură prin nevoia de a eficientiza activitatea agenţilor din teren şi de a face economii la buget.

 

La o lună după introducerea noului sistem, realitatea arată cam aşa: condiţii de muncă şi eficienţă specifice secolului XIX, Loganuri de patrulare cu rezervoarele goale şi sate lăsate de izbelişte, unde se instaurează încet-încet legile Vestului Sălbatic.

 

Un asemenea caz s-a întâmplat recent la Dorolţ, chiar în sediul primăriei. Potrivit declaraţiilor primarului Mihai Găman, un localnic de etnie romă a luat-o la rost pe funcţionara de la biroul de servicii sociale, fiind nemulţumit de faptul că nu primeşte ajutor social. Auzind scandal, primarul însuşi a încercat să-i explice ţiganului că nu e vorba de vreo rea-intenţie, ci, pur şi simplu, potrivit legii nu îndeplineşte criteriile pentru a beneficia de aşa ceva.


Cu asta a pus paie pe foc, iar ţiganul a devenit agresiv, ameninţându-l şi pe primar. Degeaba a sunat edilul-şef la numărul de urgenţă 112, a aflat doar că patrula de poliţişti se află undeva la Doba. Până la urmă, scandalul a fost aplanat de nişte băieţi mai voinici care-şi beau berea la terasa de vis-a-vis de primărie. Aceştia l-au înşfăcat pe scandalagiu şi l-au aruncat afară din curte. Pe când s-a terminat povestea, patrula de poliţişti era blocată undeva pe podul Golescu din Satu Mare, la ora cu cea mai intensă circulaţie, astfel că primarul i-a sunat să nu se mai obosească să ajungă până la Dorolţ, că situaţia s-a rezolvat în mod „tradiţional”.

 

„Este aproape imposibil pentru o singură patrulă să acopere şapte comune. Gândiţi-vă ce se întâmplă dacă patrula e sunată din Dorolţ sau Dara în timp ce se află la Oar, de exemplu. Pe hartă, distanţa e doar de vreo jumătate de kilometru, doar că între aceste localităţi curge Someşul, ceea ce înseamnă că patrula trebuie să facă un ocol prin Satu Mare, ca să treacă podul, că doar nu vor înota poliţiştii prin râu” – a declarat Mihai Găman.

 

Un alt caz asemănător ne-a fost semnalat de fotoreporterul nostru Ocsike, care s-a trezit în plină zi cu un vagabond în curtea casei părinteşti din Halmeu. L-a alungat, dar peste o oră, când nu era nimeni acasă, acesta a sărit gardul şi a început să cotrobăie din nou prin curte. Alertat de vecini, Ocsike a ajuns acasă şi l-a alungat din nou pe borfaşul aflat în stare avansată de ebrietate. De data aceasta a sunat şi la 112, dar până a ajuns patrula de la secţia din Livada, vagabondul a avut timp să bea una mică la crâşma din colţul străzii, după care a dispărut, iar poliţiştii din Logan au mai apucat să completeze doar hârţogării.

 

„E ceva obişnuit ca patrula să ajungă după vreo două ore de la apelul pe 112. Până atunci, hoţii pot să fure tot satul şi tot nu sunt prinşi” – spune primarul comunei Halmeu, Ludovic Incze.
 

 

Potrivit datelor statistice ale Inspectoratului Judeţean de Poliţie, în luna septembrie a anului 2011 s-a constatat o creştere a infracţionalităţii în mediul rural, în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut. În comunele din judeţ au fost constatate oficial 303 infracţiuni şi 1.832 contravenţii în ultima lună, faţă de 268 infracţiuni şi 1.280 contravenţii la începutul toamnei de anul trecut.

 

„Nu avem de unde să ştim sigur dacă această creştere a nivelului infracţionalităţii are legătură cu desfiinţarea posturilor comunale, dar nu excludem această posibilitate. Oricum, datele nu sunt încă relevante după prima lună de la introducerea noului sistem de patrulare, abia mai târziu vom avea o imagine mai clară a fenomenului şi vom putea să tragem concluziile de rigoare” – a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie, Roxana Cristea.

 

Pentru primarii de comune din judeţ, concluziile sunt, însă, destul de clare. „Poate că altundeva, de unde s-a inspirat Guvernul României, acest sistem funcţionează, dar la noi e o catastrofă. Cetăţenii nu se mai simt în siguranţă şi mă întreb ce se va întâmpla în plin sezon al căpşunilor, când ne invadează sute de străini şi nu toţi au intenţii nobile şi curate?” – se întreabă retoric primarul comunei Halmeu, Ludovic Incze.

 

Omologul său de la Urziceni, Iosif Mellau, nu crede că Guvernul a făcut economii substanţiale odată cu reformarea Poliţiei Rurale, semnele văzându-se mai degrabă în goliciunea rezervoarelor de benzină ale Loganurilor de patrulare. „Guvernul nu ar trebui să uite că prioritatea este protejarea propriilor cetăţeni contribuabili la bugetul de stat, dar se pare că pentru orice alte prostii se pot toca sume imense de bani publici, în timp ce contribuabilii n-au decât să se apere singuri de infractori” – a declarat Iosif Mellau.

 

Pentru rezolvarea problemei, el propune o formulă inspirată din sistemul american, cu care e de acord şi primarul din Dorolţ. „După modelul şcolilor, am fi dispuşi să asigurăm cheltuielile de funcţionare ale unor posturi locale de poliţie, dacă Guvernul ar asigura doar salariile poliţiştilor. Deocamdată, noi nu ne permitem să plătim în fiecare lună aceste salarii din bugetul local” – afirmă edilul-şef din Dorolţ, Mihai Găman.
 

 

Până una-alta, la Micula s-a găsit o soluţie pe care nu toate comunele şi-o permit. Primăria are contract cu o firmă privată de securitate din Satu Mare, ai cărei agenţi patrulează în fiecare  noapte pe străzile comunei, acordând o atenţie deosebită mai ales pazei investiţiilor de multe milioane de euro ce s-au realizat în ultima vreme la Micula din fonduri UE. Chiar dacă sună frumos, acesta este încă un semn al renunţării aproape totale a autorităţilor locale la serviciile asigurate de Poliţia Română.

2098 vizite
Distribuie pe