Locale Altele
Vineri, 25 Octombrie 2024
Vin, 25 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Finanţele au depăşit planul la încasări
Florin Răchitan  - Miercuri, 20 Iunie 2012

În mod neobişnuit, directorul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Satu Mare, Dan Maier, a convocat miercuri o conferinţă de presă pentru a prezenta bilanţul activităţii pe primele cinci luni ale anului, deşi asemenea bilanţuri se realizează, de obicei trimestrial sau semestrial. Bănuim că simte că următorul bilanţ, pe prima jumătate de an, nu-l va mai prezenta el în calitate de director.

 

Potrivit datelor statistice prezentate, Finanţele sătmărene au realizat în luna mai programul de încasări la bugetul de stat impus de Ministerul de Finanţe în proporţie de 108,32%, ceea ce înseamnă 71,19 milioane de lei, dar planul a fost depăşit şi pe toată perioada ianuarie – mai, încasând 358 milioane de lei.

 

În acelaşi timp, arieratele, adică datoriile agenţilor economici către bugetul statului, au ajuns la suma de peste 159 milioane de lei, dar din acestea doar mai puţin de 70 milioane de lei sunt arierate certe, adică există şanse reale pentru a încasa aceşti bani, în timp ce restul reprezintă datoriile firmelor intrate în insolvenţă, în general mai greu de recuperat.

 

De-altfel, Dan Maier a recunoscut că gradul de recuperare a acestor bani, inclusiv a celor care fac obiectul unor sesizări penale rezultate în urma controalelor fiscale, este foarte mic atât la noi în judeţ, cât şi în toată ţara.

 

O altă activitate importantă cu care au fost ocupaţi în ultima vreme finanţiştii a fost restituirea  către cetăţeni a taxelor de primă înmatriculare. La sfârşitul anului trecut existau 836 de solicitări în acest sens, la care s-au mai adăugat, în perioada ce a trecut de atunci, încă 1.529 solicitări. Până acum au fost rezolvate 1.199 de astfel de solicitări, sătmărenii încasând suma totală de 4,15 milioane de lei.

1185 vizite
Distribuie pe