Locale Altele
Joi, 24 Octombrie 2024
Joi, 24 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Băile Beltiug se deschid anul viitor
Consiliul Judeţean Satu Mare  - Joi, 2 August 2012

Preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef a întreprins miercuri o vizită de lucru la Parcul Balnear din Beltiug.
 


El a dorit să verifice la faţa locului stadiul lucrărilor şi care sunt următorii paşi pentru finalizarea acestei investiţii. Adrian Ştef a fost primit de primarul comunei Beltiug, Ioan Bartok Gurzău, şi viceprimarul Brendli Iosif. 

Staţiunea era renumită din perioada antebelică pentru apele termale și minerale, iar în prezent băile sunt în faza de continuare a lucrărilor de modernizare la zona de agrement.

 

 Se vor încheia reabilitările cu împrejmuirea zonei de agrement, amenajarea spațiilor verzi din incinta stațiunii şi a locurilor de parcare, construire a două bazine exterioare, spaţii tehnice, amenajare incintă, reabilitare clădire hotel, vestiar şi bazin exterior.

După inspectarea lucrărilor, Adrian Ştef a declarat: „Încă din anul 1720 lumea a fost obişnuită să vină aici la băi. Atunci a fost altă soluţie pentru a asigura apa caldă, fiindcă nu putem să o numim apă termală, dar vedem că tradiţia a existat aici, la fel ca dorinţa locuitorilor din Beltiug de a avea un parc balnear până la urmă.
 

 

Consiliul Judeţean a avut mai multe tentative de finalizare a acestui proiect. Primăria din Beltiug a pornit încă din anii 1990 acest proiect şi a încercat să găsească finanţări. S-a reusit până la urmă să ajungem la acest stadiu cu Parcul Balnear şi acum îmi doresc din tot sufletul, aşa cum am promis, să finalizăm proiectul. Voi încerca să obţin sprijin şi de la Ministerul Dezvoltării Regionale si Turismului. Avem toată documentaţia pregătită, valoarea proiectului ridicându-se la aproximativ 3 milioane de euro.

 

Infrastructura este finalizată, tot ceea ce presupune consolidarea terenului, alimentarea cu curent, canalizare, reţele de apă, reţele de apă termală pentru bazinele din interior, totul este finalizat. Avem puţul de apă la distanţă foarte mică în afara ştrandului, iar proiectul presupune şi conducerea apei termale în staţiune. Vedem că există şi un hotel în roşu şi acest proiect pe care l-a gândit Consiliul Judeţean presupune finalizarea în întregime a acestui parc balnear cu infrastructură, cu parcări, cu realizarea câtorva parcări pentru turişti.
 

 

Pentru cei care au crezut că acest proiect nu mai este important aş vrea să le transmit că am retras bani de pe această poziţie bugetară pentru că anul acesta nu vom reuşi să avem investiţii aici, nu vom reuşi să avem lucrări pe care Consiliul Judeţean să fie nevoit să le achite, n-avem  cum, deoarece procedura greoaie şi birocraţia presupun la această valoare o perioadă destul de lungă până să reuşim să semnăm un contract, undeva la 3-4 luni, incluzând şi perioada de contestaţii.

 

În concluzie, Consiliul Judeţean este interesat în continuare de acest proiect, vreau să îi liniştesc pe locuitorii judeţului Satu Mare, în principal pe cei ai comunei Beltiug. O să mă duc personal la ministrul Turismului, Eduard Hellvig, ca să obţin sprijin financiar pentru finalizarea acestui proiect şi eu cred că de anul viitor aici vom putea porni în forţă pentru a realiza lucrările. Anul acesta vom avea sigur un contract semnat cu un antreprenor care să poată să finalizeze staţiunea balneară pentru ca  locuitorii comunei Beltiug şi cei ai judeţului Satu Mare să câştige o staţiune balneară.”

Scurt istoric al staţiunii

Înființată în anul 1736, la scurt timp după colonizarea șvabilor 1721 – 1723 , stațiunea este situată la patru kilometri de centrul comunei şi la 35 de municipiul Satu Mare și este înconjurată de coline cu o vegetație bogată, arbori seculari și plantații de viță de vie. 

Stațiunea Băile Beltiug era renumită din perioada antebelică pentru apele termale și minerale, în prezent băile sunt nefuncţionale. Mai multe izvoare de apă minerală ajung, prin diferențele naturale de relief, direct în zona balneară la 70°C, având proprietăți terapeutice, cu valoare curativă demonstrată. 


Apa termală este forată de la o adâncime de 1.600 de metri, are un debit de 12 litri pe secundă și are proprietăți similare apelor din mai cunoscuta stațiune bihoreană Băile Felix.  Potrivit medicilor, apele minerale din zonă, folosite sub formă de băi calde, au efecte curative în tratarea bolilor reumatismale, degenerative, articulare și a afecțiunilor ginecologice.

6538 vizite
Distribuie pe