Locale Altele
Vineri, 25 Octombrie 2024
Vin, 25 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Testele cu „sperietorile de ciori” dau rezultate în parcuri
Primăria Satu Mare  - Joi, 11 Octombrie 2012

În această săptămână se derulează testarea "sperietorilor" de ciori în parcurile municipiului Satu Mare. Viceprimarul Radu Roca și consilierul local Gergely Butka au efectuat primele sesiuni de emisie sonoră in Piața Eroilor Revoluției.

 

Aparatul a fost montat la înălțimea de 10 metri, la nivelul coronamentului copacilor, fiind programat pentru redarea semnalelor de alarmă care să sperie aceste specii de păsări ce prezintă discomfort pentru cetăţeni.

"La câteva secunde după începerea emiterii, cca 100 de păsări s-au ridicat din verdeață, speriate de aceste semnale de alarmă, si într-o formațiune de spirală s-au îndepărtat de parc. S-au întors doar noaptea târziu, iar în a doua zi de teste am constatat un număr mai mic de păsări, rezultatul fiind si a doua oară același" - relatează consilierul local Butka Gergely.

 

S-au efectuat teste şi în Grădina Romei, unde suprafața și populația de păsări este mult mai mare, însă pentru obţinerea rezultatelor cât mai punctuale, în această locatie se vor continua actiunile în următoarele zile.

După relatarea specialiștilor Societății Carpatine Ardelene, urmează o perioadă de tranziție: în curând, păsările "băștinașe" vor părăsi municipiul și vor migra spre Bulgaria, iar in locul lor vor sosi cele din Ucraina, atrase de condițiile climatice mai favorabile.

 

Pasul următor în acest proiect este achiziționara aparatelor, se va întocmi un plan de actiune și de mentenanță a sistemului, se va pune accent pe igienizarea periodică a băncilor, a terenurilor de joacă din aceste parcuri, până la alungarea definitivă a păsărilor.

1429 vizite
Distribuie pe