Locale Altele
Sambata, 26 Octombrie 2024
Sam, 26 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Autorităţile sunt pregătite pentru alegerile de duminică
Florin Răchitan  - Vineri, 7 Decembrie 2012

Reprezentanţii principalelor instituţii responsabile cu organizarea alegerilor parlamentare – preşedintele Biroului Electoral Judeţean, judecătorul Remus Nemeş, prefectul Eugeniu Avram şi subprefectul Cristian Sasu, directorul de cancelarie al Prefecturii, Sorin Martin Vereş, şi directorul Biroului Juridic al Prefecturii, Eugen Chioran – au susţinut vineri o conferinţă de presă în care au prezentat ultimele detalii privind pregătirea scrutinului de duminică.

 

Potrivit declaraţiilor prefectului Eugeniu Avram, toate primăriile din judeţ au intrat până joi în posesia tuturor materialelor necesare desfăşurării alegerilor, astfel că, din punct de vedere tehnic, scrutinul este bine pus la punct.

 

Prin Ordin al Prefectului au fost numerotate şi delimitate secţiile de votare la nivelul judeţul Satu Mare, fiind stabilite un număr total de 334 secţii de votare. S-a realizat instruirea primarilor şi secretarilor autorităţilor publice locale cu privire la atribuţiile ce le revin pentru organizarea şi buna desfăşurare a alegerilor.

 

S-a finalizat lista cu persoanele propuse pentru funcţiile de preşedinte şi locţiitor al biroului electoral al secţiei de votare, în vederea transmiterii pentru avizare de către Autoritatea Electorală Permanentă. S-a comunicat primarilor componenţa birourilor electorale ale secţiilor de votare aflate în raza teritorială a localităţilor acestora. S-a realizat instruirea preşedinţilor şi locţiitorilor secţiilor de votare din judeţul Satu Mare.

 

Potrivit datele statistice, în judeţul Satu Mare există 316.578 persoane cu drept de vot şi 193 de persoane care nu vor avea dreptul să voteze, din motive juridice. Bugetul aprobat pentru organizarea alegerilor cuprinde 1.480.000 lei cheltuieli de personal şi 530.000 lei cheltuieli materiale.            

 

La nivelul judeţului Satu Mare, peste 700 de poliţişti, jandarmi, poliţişti de frontieră şi lucrători ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă vor fi mobilizaţi în vederea desfăşurării scrutinului electoral în condiţii de legalitate. Structurile aparţinând M.A.I. vor prelua paza secţiilor de votare în ziua de 8 decembrie, începând cu ora 18.00.

 

Pentru asigurarea ordinii şi  liniştii publice sunt angrenaţi alţi 140 de poliţişti şi 64 de jandarmi. La nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean sunt constituite echipe de cercetare şi soluţionare a incidentelor electorale, formate din 57 de poliţişti, existând şi echipaje de intervenţie pregătite să acţioneze dacă situaţia o va impune.

 

Preşedintele Biroului Electoral Judeţean, judecătorul Remus Nemeş, a anunţat că secţiile de votare se vor deschide duminică dimineaţa la ora 7 şi se vor închide seara la ora 21. Persoanele care la ora 21 se vor afla în incinta secţiilor vor putea să-şi exercite dreptul de vot, cu uşile închise, pentru a nu mai avea acces alte persoane în secţie.

 

Fiecare cetăţean va putea să voteze exclusiv în secţia pe raza căreia se află domiciliul său, cu excepţia candidaţilor, care vor putea să voteze la oricare secţie din colegiul lor electoral. Candidaţii vor putea, de asemenea, să fie prezenţi în incinta oricărei secţii atât în timpul zilei, cât şi după închiderea urnelor, însă fără să intervină sau să perturbeze activitatea personalului.

 

Cei cu vize de reşedinţă sau flotant nu pot să voteze altundeva decât la secţia la care este arondat domiciliul lor. În schimb, persoanele netransportabile, care fac dovada în acest sens cu documente medicale, au dreptul să solicite urna mobilă pentru a putea să voteze.

1187 vizite
Distribuie pe