Locale Altele
Vineri, 25 Octombrie 2024
Vin, 25 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Trenduri infracționale ”interesante” în județul Satu Mare: scade numărul furturilor și violențelor, dar crește numărul accidentelor grave și criminalitatea informatică
Poliția Satu Mare  - Marti, 18 Ianuarie 2022

Potrivit bilanțului activității pe anul 2021 prezentat prefectului Altfatter Tamas de către conducerea Inspectoratului Județean de Poliție Satu Mare, activitatea infracțională prezintă evoluții cel puțin interesante în comparație cu anul precedent.

Astfel, polițiștii sătmăreni din cadrul inspectoratului care se confruntă în continuare cu o lipsă severă de personal, un sfert din posturile din statul de organizare fiind încă neocupate, au intervenit în cursul anului trecut la 10.773 apeluri. În peste 81% din cazurile în care s-a intervenit, timpul de reacție a fost sub 10 minute (o creștere procentuală de 5,07% față de anul 2020).

Prin aceste apeluri au fost sesizate 4.471 infracţiuni, constatându-se o ușoară scădere, respectiv cu 0,11% mai puține decât în anul 2020. Din totalul acestora, 431 sunt de natură economico-financiară, 2.492 judiciare şi 1.548 de altă natură.

Din totalul infracțiunilor de natură judiciară, 12% au fost comise în stradă, ponderea constituind-o furturile, cu 252 de fapte. Criminalitatea de natură judiciară sesizată, comisă cu violență a scăzut cu 10% în anul 2021.

Infracțiunile de mare violență au scăzut semnificativ, astfel, în anul 2021 omorurile au scăzut cu 62,5% comparativ cu anul 2020, iar infracțiunile de tâlhărie au scăzut cu 45,46% față de anul precedent.

Infracțiunile contra persoanei au înregistrat o ușoară creștere față de anul precedent, de 2,84%, ajungându-se la 1.306 infracțiuni, ponderea creșterii fiind dată de infracțiunile de vătămarea corporală din culpă și lovirea sau alte violențe, în special în domeniul violenței domestice.

Infracțiunile contra patrimoniului au înregistrat o scădere cu 2,5%. Trendul descendent se menține și pe linia furturilor, rezultând o scădere de 7,5% față de anul precedent. Scăderi s-au înregistrat la majoritatea infracțiunilor de furt, cele mai accentuate fiind la furturile din locuințe și categoria alte infracțiuni de furt.

În același timp s-au înregistrat creșteri privind infracțiunile informatice, cu un plus de 88 de infracțiuni, cu mențiunea că fenomenul criminalității informatice a luat amploare, ceea ce impune o specializare a polițiștilor care investighează acest tip de fapte în scopul contracarării eficiente a acestora.

Tot în cursul anului trecut s-au produs 296 de evenimente rutiere soldate cu victime omenești, dintre care 99 accidente grave, cu 6 mai multe decât în anul precedent și 197 accidente ușoare. În urma acestora, au rezultat 237 persoane rănite ușor, 81 persoane rănite grav și 30 persoane decedate.

Un aspect lăudabil în activitatea Inspectoratului Județean de Poliție Satu Mare este accentul pus în anul 2021 pe atragerea finanțărilor din fonduri europene nerambursabile.

Astfel, Inspectoratul este implicat în două proiecte, unul în parteneriat cu Poliția din Ucraina - proiectul SAGA, care are ca obiectiv general îmbunătățirea condițiilor de muncă prin efectuarea de reparații la sediile inspectoratelor implicate. Suma alocată instituției sătmărene este de 225.000 euro.

Cel de-al doilea proiect este în parteneriat cu Poliția din Polonia și are ca obiectiv general consolidarea cooperării internaționale a agenților de aplicare a legii în lupta cu criminalitatea organizată împotriva proprietății. Valoarea totală a proiectului este de aproape 250.000 de euro.

Totodată, au fost înaintate spre aprobare 5 propuneri de proiecte cu sursă de finanțare din fonduri europene, care în prezent sunt în stadiul de analiză la nivel central, una dintre ele fiind un parteneriat cu poliția din Ungaria, privind cadrul financiar 2021 - 2027 Interreg România-Ungaria.

1438 vizite
Distribuie pe


Un sătmărean și-a luat țeapă de 18.000 de euro după ce a cumpărat o rablă de mașină de la bătrân din Botoșani
Încă o ”caravană românească a morții” oprită de vameșii maghiari la Csengersima
Cei trei interlopi au fost arestați. Mascații au blocat strada! VIDEO
Amendă de peste 1.000 de euro pentru un român care a vrut să treacă o mașină pe platformă prin vama maghiară
Mai aveau puțin până la pensie, dar s-a certat cu nevasta și a amenințat-o. Acum nu mai are voie să intre în casă
A vrut să treacă de vama maghiară cu o dubă trasă de altă dubă. Nu a trecut
Un oșan, care fugea de pușcărie, s-a gândit că cel mai bun loc unde să se ascundă de Poliție e acasă. Nu s-a gândit bine
Încă un ”trenuleț” blocat de vameșii maghiari înainte de a intra în România
Fraierul anului: a vrut să intre în țară pe la Vama Petea, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat, deși avea mandat de arestare pe numele său
Între altar și escrocherii
A vrut să treacă o camionetă pe platformă prin vama maghiară. N-a reușit.
Polițiștii au găsit mașina Jmekerului cu Audi într-o șură
Permis de conducere fals cumpărat cu 500 euro
Platformă auto periculoasă oprită la Csengersima. Polițiștii maghiari nu au permis intrarea ei în România
Fraieri pe bandă rulantă la intrarea în țară. Condamnați la pușcărie pentru conducere fără permis, prinși la Vama Petea
Biuţa, „scăpat” de autorităţi
Radare fixe în cinci localităţi din judeţ
Şmecherii se plimbă cu maşinile pe gheaţa lacului Călineşti
Beat la volan, a intrat cu maşina într-o pompă de la benzinărie
Jaf armat la RDS - UPDATE