Locale Altele
Vineri, 25 Octombrie 2024
Vin, 25 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Scade infracționalitatea stradală și numărul accidentelor grave, dar violența domestică e în creștere în județul Satu Mare
Poliția Satu Mare  - Joi, 9 Februarie 2023

Potrivit bilanțului comunicat de Inspectoratul de Poliție Județean Satu Mare, în cursul anului 2022, au fost gestionate 10.629 apeluri de urgenţă primite prin Sistemul Național de Apeluri de Urgență 112, dintre care s-a intervenit la 8.498, celelalte având un caracter non urgent sau de informare. Apelurile abuzive efectuate către numărul de urgență 112 au fost sancționate.

Pentru acoperirea întregului segment stradal, au fost constituite în total 13.246 de patrule de ordine și siguranță publică, media zilnică fiind de 48 de patrule, însumând cele două schimburi în mediul urban şi rural. Dintre acestea 33 au fost independente și 15 patrule mixte cu jandarmi.

În cursul anului 2022, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Satu Mare a fost sesizat cu privire la săvârşirea a 4.785 infracţiuni, cu 7% mai multe decât în 2021 (4.470). Cu toate că infracționalitatea sesizată a crescut, s-a remarcat scăderea infracționalității stradale sesizate cu un procent de 10%, fapt care arată o gestionare eficientă a situației operative.

Se înregistrează o creștere a infracționalității domestice, contra persoanei, în ceea ce privește infracțiunile de loviri și alte violențe, vătămări corporale, distrugere, acestea manifestându-se cu precădere în mediul rural.

În cursul anului precedent, structurile operative au efectuat 105 percheziții domiciliare, inițiate la nivelul inspectoratului sau derulate în sprijinul altor structuri.

Totodată, s-a dispus măsura reținerii față de 31 de persoane și arestul preventiv față de 45 de persoane.

Eforturile întreprinse în vederea combaterii criminalităţii economico-financiare s-au concretizat în constatarea, în cursul anului 2022, a 405 infracțiuni de natură economico-financiară.

În ceea ce privește recuperarea prejudiciul rezultat ca urmare a săvârșirii infracțiunilor economice, în perioada analizată, valoarea prejudiciului recuperat a fost de peste 24.000. 000 lei, din care prin măsuri asigurătorii peste 18.000.000 lei. 

Pe linia combaterii comerţului ilicit cu ţigarete de contrabandă au fost intensificate acţiunile pe teritoriul de competență, astfel s-au pus în executare 38 de mandate ce au vizat metode speciale de supraveghere sau cercetare și 5 mandate de percheziție. Au fost ridicate în vederea confiscării 11.660.000 de fire de țigarete și au fost indisponibilizate 2 mijloace auto. Au fost finalizate activitățile în cadrul a 5 dosare penale soldate cu trimiterea în judecată a 5 persoane.

Ca urmare a abordării profesioniste a activităților pe acest segment, în contextul urmăririi penale au fost dispuse 9 măsuri preventive constând într-o reținere, 4 arestări preventive, 4 măsuri de control judiciar.

Infracționalitatea de natură judiciară sesizată, a crescut cu 2,89% față de anul 2021.

Infracțiunile contra persoanei au înregistrat o creștere față de anul precedent, de 14,14%, ponderea creșterii fiind dată de infracțiunile de loviri și alte violențe și de vătămarea corporală din culpă.

Infracțiunile contra patrimoniului au înregistrat o creștere cu 1,01%. Un trend descendent se înregistrează pe linia furturilor, cu o scădere de 6,43% față de anul precedent.

Trendul descendent se menține și pe linia infracțiunilor informatice, cu o scădere de 4,83%  față de anul 2021.

În cursul anului 2022, au fost soluționate 154 de cazuri de dispariții, dintre care 76 au fost minori. Toate disparițiile de minori au fost, în fapt, plecări voluntare de la domiciliu, din centrele de plasament sau de la asistenții maternali.

În urma activităților proactive și reactive întreprinse în cursul anului 2022 constatăm că s-au produs 348 de evenimente rutiere soldate cu victime omenești, dintre care 77 de accidente grave, cu 22 mai puține decât în anul precedent și 271 de accidente ușoare (+74). În urma acestora, au rezultat 380 de  persoane rănite ușor (+143), 57 de persoane rănite grav (-24) și 25 de persoane decedate, cu 5 mai puține decât în anul precedent.

Polițiștii rutieri au constatat 384 de infracțiuni la regimul circulației: 161 (alcoolemie peste limita admisă), 68 conducerea cu permis de conducere necorespunzător categoriei vehiculului, retras, anulat sau suspendat), 55 (conducerea fără permis  de conducere), 49 (conducerea sub influenţa unor substanţe psihoactive).

De asemenea, polițiștii au aplicat  35.101sancțiuni contravenționale (13.583 pentru depăşirea vitezei maxime admisă, 4.633 pentru neportul centurii de siguranţă, 2.061 pentru abaterile bicicliștilor și 986 pentru indisciplina pietonilor) și au dispus ridicarea în vederea suspendării a 3.992 de  permise de conducere și 522 de certificate de înmatriculare.

860 vizite
Distribuie pe


Un sătmărean și-a luat țeapă de 18.000 de euro după ce a cumpărat o rablă de mașină de la bătrân din Botoșani
Încă o ”caravană românească a morții” oprită de vameșii maghiari la Csengersima
Cei trei interlopi au fost arestați. Mascații au blocat strada! VIDEO
Amendă de peste 1.000 de euro pentru un român care a vrut să treacă o mașină pe platformă prin vama maghiară
Mai aveau puțin până la pensie, dar s-a certat cu nevasta și a amenințat-o. Acum nu mai are voie să intre în casă
A vrut să treacă de vama maghiară cu o dubă trasă de altă dubă. Nu a trecut
Un oșan, care fugea de pușcărie, s-a gândit că cel mai bun loc unde să se ascundă de Poliție e acasă. Nu s-a gândit bine
Încă un ”trenuleț” blocat de vameșii maghiari înainte de a intra în România
Fraierul anului: a vrut să intre în țară pe la Vama Petea, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat, deși avea mandat de arestare pe numele său
Între altar și escrocherii
A vrut să treacă o camionetă pe platformă prin vama maghiară. N-a reușit.
Polițiștii au găsit mașina Jmekerului cu Audi într-o șură
Permis de conducere fals cumpărat cu 500 euro
Platformă auto periculoasă oprită la Csengersima. Polițiștii maghiari nu au permis intrarea ei în România
Fraieri pe bandă rulantă la intrarea în țară. Condamnați la pușcărie pentru conducere fără permis, prinși la Vama Petea
Biuţa, „scăpat” de autorităţi
Radare fixe în cinci localităţi din judeţ
Şmecherii se plimbă cu maşinile pe gheaţa lacului Călineşti
Beat la volan, a intrat cu maşina într-o pompă de la benzinărie
Jaf armat la RDS - UPDATE