Locale Altele
Vineri, 25 Octombrie 2024
Vin, 25 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Rețea de falsificatori de bancnote, destructurată de polițiștii DIICOT
Ioana Gavrău  - Joi, 3 Noiembrie 2011
Poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Satu Mare, din cadrul B.C.C.O. Oradea şi procurorii D.I.I.C.O.T. - Biroul Teritorial Satu Mare au depistat, la începutul lunii iulie, un grup infracţional organizat, suspectat de comiterea infracţiunilor de falsificări de monede. Rechizitoriul a fost finalizat în cursul lunii, 8 suspecți fiind arestați.

Emilian Șugag, șeful Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Satu Mare, alături de purtătorul de cuvânt al IPJ, Roxana Cristea, în cadrul unei conferințe de presă susținută joi la sediul IPJ, au prezentat date privind destructurarea unei rețele de falsificatori de bancnote.

În urma investigaţiilor efectuate s-a stabilit că membrii grupării infracţionale, patru tineri cu vârste cuprinse 19 şi 23 de ani, puneau în circulaţie bancnotele contrafăcute, din cupiurile de 50 euro, respectiv 100 zloţi polonezi, pe raza judeţului Satu Mare, precum şi în judeţele limitrofe, dar şi pe teritoriile altor ţări, Ungaria şi Polonia. În momentul în care suspecţii ofereau spre vânzare bancnotele, pentru a crea aparenţa legalităţii, induceau în eroare cumpărătorii, creându-le convingerea că bancnotele sunt autentice.

Manopera de contrafacere a bancnotelor s-a realizat iniţial la domiciliul unuia dintre membrii grupului, unde era deţinută şi aparatura necesară. Ulterior însă, sediul acestor activităţi s-a mutat la locuinţa unei alte suspecte, B.D., de 26 de ani, cooptată în gruparea infracţională. Tânăra, alături de N.S., avea rolul de a contraface bancnotele din cupiurile mai sus menţionate, şi de a le pune la dispoziţia celorlaltor membri ai grupării, în vederea plasării în circulaţie.


La data de 19 iulie, la ora 00.30, a fost organizată o acţiune de prindere în flagrant a membrilor grupării, tocmai în momentul în care se pregăteau să părăsească ţara prin punctele de trecere a frontierei Petea şi Urziceni. Destinaţia urmărită de suspecţi era Polonia, locaţie în care intenţionau să pună în circulaţie bancnotele contrafăcute din cupiura de 100 zloţi polonezi.

În urma flagrantului, au fost reţinuţi şi conduşi la sediul D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Satu Mare, V.G, , B. O. , N.S. şi V. I., faţă de aceştia luându-se măsura reţinerii pe o perioadă de 24 de ore. În cursul aceleiaşi zile, cei patru suspecţi, împreună cu B.D., tânăra de 26 de ani, au fost prezentaţi instanţei de judecată, magistraţii dispunând arestarea preventivă pe o perioadă de 29 de zile, pentru săvârşirea infracţiunilor prevăzute şi pedepsite de art.7 din Legea nr. 39/2003, art. 282 rap. la art. 284 C. pen şi art. 215 alin. 2 C.pen.


Asupra suspecţilor au fost identificate 267 bancnote contrafăcute din cupiura de 100 zloţi polonezi, emisiunea 1994, precum şi o bancnotă din cupiura de 100 zloţi polonezi, care prezenta elementele specifice bancnotelor autentice, aceasta fiind utilizată în vederea contrafacerii celorlalte 267 bancnote identificate cu ocazia realizării flagrantului.

De asemenea, au mai fost identificate două bancnote care prezentau elemente specifice bancnotelor autentice, respectiv o bancnotă din cupiura de 50 zloţi polonezi, emisiunea 1994 şi o bancnotă din cupiura de 10 zloţi polonezi, emisiunea 1994.

În cadrul activităţilor de cercetare desfăşurate, s-a reuşit recuperarea a 9 bancnote din cupiura de 50 euro şi puse în circulaţie pe raza jud. Satu Mare,.


Cu ocazia efectuării percheziţiilor domiciliare, au fost identificate şi confiscate imprimanta şi cartuşele folosite la contrafacerea bancnotelor, precum şi recipiente conţinând tuş, rigle cu care se măsurau dimensiunile bancnotelor în vederea tăierii, coli format A4 pe care se regăseau imprimate bancnote din cupiura de 100 zloţi polonezi şi care urmau să fie tăiate pentru a fi puse în circulaţie.

Ulterior, în urma extinderii cercetărilor, au mai fost identificaţi doi tineri, de 22 și 20 ani, faţă de primul dintre aceştia dispunându-se, de asemenea, măsura arestării preventive, pe o perioadă de 29 de zile, pentru săvârşirea infracţiunilor prev. si ped. de art. 7 din Legea 39/2003, art. 282 alin 2 C.pen. si art. 284 C.pen. şi art. 215 alin. 2 C.pen.

La începutul lunii septembrie, procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Satu Mare au emis rechizitoriul prin care s-a dispus trimiterea în judecată a membrilor grupării infracţionale.





1904 vizite
Distribuie pe


Un sătmărean și-a luat țeapă de 18.000 de euro după ce a cumpărat o rablă de mașină de la bătrân din Botoșani
Încă o ”caravană românească a morții” oprită de vameșii maghiari la Csengersima
Cei trei interlopi au fost arestați. Mascații au blocat strada! VIDEO
Amendă de peste 1.000 de euro pentru un român care a vrut să treacă o mașină pe platformă prin vama maghiară
Mai aveau puțin până la pensie, dar s-a certat cu nevasta și a amenințat-o. Acum nu mai are voie să intre în casă
A vrut să treacă de vama maghiară cu o dubă trasă de altă dubă. Nu a trecut
Un oșan, care fugea de pușcărie, s-a gândit că cel mai bun loc unde să se ascundă de Poliție e acasă. Nu s-a gândit bine
Încă un ”trenuleț” blocat de vameșii maghiari înainte de a intra în România
Fraierul anului: a vrut să intre în țară pe la Vama Petea, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat, deși avea mandat de arestare pe numele său
Între altar și escrocherii
A vrut să treacă o camionetă pe platformă prin vama maghiară. N-a reușit.
Polițiștii au găsit mașina Jmekerului cu Audi într-o șură
Permis de conducere fals cumpărat cu 500 euro
Platformă auto periculoasă oprită la Csengersima. Polițiștii maghiari nu au permis intrarea ei în România
Fraieri pe bandă rulantă la intrarea în țară. Condamnați la pușcărie pentru conducere fără permis, prinși la Vama Petea
Biuţa, „scăpat” de autorităţi
Radare fixe în cinci localităţi din judeţ
Şmecherii se plimbă cu maşinile pe gheaţa lacului Călineşti
Beat la volan, a intrat cu maşina într-o pompă de la benzinărie
Jaf armat la RDS - UPDATE